Rotown Selects

De 10 beste Okkervil River-tracks volgens Duco (Plaatboef Rotterdam). Luister hier naar de Spotify-playlist. Op zaterdag 29 september speelt Okkervil River in Rotown. Duco over de band:

Aan het begin van de jaren ‘00, tijdens de eerste golf van ‘nieuwe’ indie rock bands, kwamen veel nieuwe bands én gingen veel nieuwe bands. Bands die voortborduurden op datgene wat WAS, bands die probeerden te ZIJN wat was én bands die héél erg ‘in het toen’ bleven haken. Maar er was óók een selectieve groep bands die daar allemaal lak aan hadden en een eigen gezicht durfde te tonen.

In het muzikale landschap dat in de vroege jaren ’00 ontstond, was Okkervil River een eigenwijze, vreemde eend in de bijt. De band schreef verhalende, melancholieke songs met een gezonde dosis venijn en muzikaal geweld. Met het debuut Don’t Fall In Love With Everyone You See (uit 2002), het eclectische Down the River of Golden Dreams (uit 2003) en het wat grimmige Black Sheep Boy uit 2005 vestigde Okkervil River zich aan de top van de indie-scene.

Terwijl het muzikale landschap bleef veranderen, schreedde Okkervil River moeiteloos mee zonder aan kwaliteit en kracht in te boeten. Maar bovenal: zonder dat eigenwijze te verliezen. Met The Stage Names (2007) en I’m Very Far (2011) gaf de band een ruwer, steviger geluid ten gehore. The Silver Gymnasium (2013) prijkte met een wat meer dansbaar, jaren tachtig wave geluid.

Na drie jaar stilte – crisis binnen de garelen van de band – was daar ineens Away uit 2016. Will Sheff laat een nieuw, maar vertrouwd geluid horen met een groep ‘vers’ verzamelde muzikanten om zich heen, die allen nieuwe kwaliteiten in de band laten vloeien. In 2018 zag In Rainbow Rain het licht, waar Will met zijn nieuwe incarnatie van Okkervil River voortborduurde op al het voorgaande, alleen nu met toevoeging van een moderner synthesizer-geluid. Okkervil River is daarmee dé perfecte alternatieve popband geworden en daarmee ook helemaal actueel in 2018.

Maar wat Okkervil River nu écht zo tof maakt, is dat ze eigenlijk voor iedere muziekliefhebber wat wils hebben. Iedere plaat heeft een eigen gezicht, voor iedere stemming is er wel een liedje. Laat je intens ontroeren of gooi je haren los op een flinke rocker, dein dromerig mee op de golven van de muziek terwijl Will de bossen en verloren liefdes bezingt. Of dans mee, terwijl de band onder begeleiding van gillende synthesizers een ode aan de eeuwige jeugd brengt. Stay Young. Dit beloofd een onvergetelijke avond te worden.”

Leer Okkervil River kennen in 10 nummers: