The Homesick

Support: Lewsberg
HOSTED BY RRHS - 30 JAAR ROTOWN
Deerhunter, DIIV, Preoccupations (Viet Cong)

Zondag 30 april 2017 bestaat Rotown 30 jaar! We gaan onze verjaardag vieren door 30 dagen lang elke dag een programma bieden dat is uitgekozen door een speciale host! Vanavond geven we de leiding over V11 aan Rock ‘n’ Roll Highschool. Dit Rotterdamse muziekbedrijf bestaat dit jaar 15 en al net zolang organiseren zij evenementen in Rotown. Zo is de fameuze Rotown Popquiz en Popquiz Marathon van hun hand en betraden in het verleden al ontelbare artiesten uit hun stal ons podium (o.m. Iguana Death Cult, Naive Set, The Kik en Blaudzun). Niet meer dan logisch dus dat Rock ‘n’ Roll Highschool vanavond de host is van The Homesick op V11.

Youth Hunt, zo heet de langverwachte nieuwe plaat van die geruchtmakende Dokkumers, The Homesick, dat in maart verschijnt bij Subroutine Records. We zijn inmiddels drie jaar vooruitgesneld sinds deze jonge band in 2014 op de planken debuteerde. In die periode hebben wij allen tevergeefs de immense groeispurt van Jaap van der Velde, Elias Elgersma en Erik Woudijk bij kunnen houden.

Laat dan maar zitten: Youth Hunt stijgt muzikaal zó ver boven de nu achterhaalde vergelijkingen met Deerhunter en Mac DeMarco uit, dat je kunt stellen dat dit het beste album van Friese bodem is sinds Alles Uit De Kast van De Kast. Het devies “alles uit de kast” heeft The Homesick overigens ten harte genomen. Half Aryan trekt het kleed stevig onder de voeten weg met gloeiende postpunk-volte, Gucci Gucci is schizoïde wavepop gekluisterd aan een soort psychedelisch droste-effect en afsluiter is Eater Of Meat zwiept en slalomt in vijf minuten tijd rakelings tot verstomming.

Youth Hunt heeft naast deze bekende live-favorieten nog wat troefkaarten achter de hand: liedjes die weer verrassend ingetogen, contemplatief en fraai uit de verf komen. The Homesick blijft ook op plaat onvoorspelbaar en eigenwijs , de luisteraar – en ook zichzelf – continu op het verkeerde been zettend. Zowel de pakkende popmelodie als het gewaagde experiment zullen vanavond op de boot gelden.

Het Rotterdamse Lewsberg is een vierkoppige groep, vernoemd naar schrijver en stadgenoot Robert Loesberg, vooral bekend van zijn roman Enige Defecten uit 1974. Daar ligt direct de grootste inspiratiebron van de band: de tegencultuur en het grotestadscynisme van de jaren ’60 en ’70. Lewsberg maakt rudimentaire repetitieve rocksongs die gekenmerkt worden door een achteloze intensiteit. De Engelstalige teksten, gebracht met Rotterdamse tongval, tonen een hang naar existentialisme en zwarte humor.


https://www.youtube.com/watch?v=3bTGnAJTQVE