Rats on Rafts & De Kift

Support: Deutsche Ashram
Aftershow: Vuurwerk
Release show van de samenwerking tussen Rats on Rafts en De Kift

Drie jaar geleden op het 25-jarige jubileum van Metropolis mochten wij voor het eerst kennismaken met die bijzondere samenwerking tussen De Kift en Rats on Rafts. Aan de ene kant een zootje oude rotten uit de Zaanstreek die dankzij een arsenaal aan schetterende blazers, ongetemde verbeeldingskracht en haast sacraal voorgedragen poëzie zogeheten ‘fanfarepunk’ maakt, uniek is in zijn soort. Aan de andere kant de meest venijnige, tot de tanden bewapende post-punkmoloch van de havenstad. Twee jaar na de Europese doorbraak met het overrompelende Tape Hiss heeft de rattenplaag zich verder verspreid over de rest van Europa. Na talloze shows in binnen- en buitenland bevinden de Rats zich momenteel in bloedvorm.

Tijdens deze gezamenlijke optredens interpreteren De Kift en Rats elkaars respectievelijke catalogi. De resultaten zijn vaak verrassend, doch tekenend voor de diepgewortelde verwantschap tussen de twee bands. Zo werd Dit Schip door De Kift als antwoord op Powder Monkey geschreven, en zelfs dán klinkt de muziek onmiskenbaar als De Kift. Inderdaad, een dergelijk vruchtbare samenwerking verdient het om nóg verder onderzocht te worden. De Kift en Rats on Rafts brengen dit jaar samen een album uit bij het illustere Britse kwaliteitslabel Fire Records. Afgaande op het verbluffende Last Day On De Zon versmelten De Kift en de Rats nu nóg verder in elkaar dan voorheen.

Na afloop mag Vuurwerk de boel afbreken in BAR. Dat is fijn nieuws, vooral gezien dit ijverige producerstrio moest bedanken voor Blijdorp Festival afgelopen zomer. Noem maar eens een elektronica/dance act die zo gewiekst ambient, breakbeat, dub, minimal techno en industrial smeedt tot een geheel eigen genre.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met BAR, Rotown, Motel Mozaique en Metropolis Festival.