Anna Rune

Hosted by Frank van Berkel - 30 Jaar Rotown
Regina Spektor, Rachael Yamagata, Maria Mena

Zondag 30 april 2017 bestaat Rotown 30 jaar! We gaan onze verjaardag vieren door 30 dagen lang elke dag een programma bieden dat is uitgekozen door een speciale host! Vanavond geven we het woord aan De Doelen-programmeur Frank van Berkel. Van Berkel heeft in samenwerking met Codarts de Made in Rotterdam-concertreeks opgericht om muzikanten te helpen doorstromen naar het professionele circuit. Een van die muzikanten krijgen we vanavond in de V11 over de vloer: De Beste Singer-Songwriter van Nederland, Anna Rune!

Maar wacht eens even: De Beste Singer-Songwriter Van Nederland is… een Belg? Goed, laten we vooral niet moeilijk doen over de afkomst van Anna Rune. De in Rotterdam wonende Rune is een talent van formaat, en haar zege bij de populaire talentenjacht zorgde ervoor dat we allemaal kunnen genieten van haar charmante verhalende pianoliedjes.

Popmuziek die in het verlengde ligt van bijvoorbeeld Regina Spektor: songs die indringend voor de dag komen, maar nooit te ver doorslaan in pure emotie. Rune balanceert de intensere stemmingen knap uit met een aandoenlijke knipoog. Die fijnzinnigheid komt niet uit het niets aanwaaien: de charismatische Vlaamse heeft naast klassieke muziek en jazz ook toneel en voordracht verkend. Uiteindelijk vormen de piano en stem de basis van haar kunst, al begint ze steeds meer met gitaar te schrijven.

Het CV is nu al indrukwekkend: Rune heeft gespeeld op Pinkpop, Sziget, North Sea Jazz en Songbird Festival, plus het voorprogramma verzorgd voor Blaudzun, Ásgeir en Kensington. Dat ze 010 inmiddels in haar hart heeft gesloten, kun je ook aan haar muziek aflezen. Ze heeft zelfs een nummer vernoemd naar haar stamkroeg: onze buren van Café Stalles!