Rock ‘n’ Roll Highschool online magazine

Het Rock ’n’ Roll Highschool Magazine is terug! Het online magazine bevat een reeks videodocumenten die gezamenlijk een beeld schetsen van de Nederlandse muziekindustrie, gezien door ogen van poppodium Rotown. Er worden onderwerpen behandeld als bandfotografie, het invullen van een gageverklaring, hoe begin je een platenlabel, festivalgroei en stagelopen in de muziekindustrie. Artiesten die in Rotown hebben gespeeld, vertellen je welke termen je moet kennen om achter de schermen aan de slag te gaan en de technici van de zaal leren je het verschil tussen een boomstand en jack-kabel. Ook nam Rotown speciaal voor het magazine sessies op met bands waarvan minimaal één bandlid werkzaam is in de muziekindustrie.

BEKIJK HIER ALLE ITEMS

Spot the Professional
Als je in de muziekindustrie werkt, is het dan handig om zelf in een band te spelen? Of juist helemaal niet. Rock ‘n’ Roll Highschool nodigde 8 bands uit met een muziekprofessional in de gelederen en vroeg het hen. En omdat ze er toch waren, spelen ze ook een liedje. Met extra dank aan Reinier Rietveld voor de mastering van de sessies en Matthijs Stok, en Joost ten Hagen voor het geluid en prachtige licht.
Doe het niet
In Rotown spelen, welke band wil dat niet? Voor het zover is, moet je eerst de programmeur overtuigen. Je krijgt maar één keer de kans om een goeie indruk te maken en er zijn nogal wat manieren waarop je dat kunt verpesten. Muzikant, dichter en filosoof Vincent Niks legt je in een kleine drie minuten uit wat je vooral niet moet doen.
Van V11 tot Maassilo
Rotown programmeert in samenwerking met verschillende partijen concerten door heel de stad. Dat heeft veel voordelen voor zowel het publiek als voor artiesten. Het mooiste is als het lukt om een artiest door te laten groeien van de kleinste zaal naar één van de grootste zalen. Wat daar voor nodig is, kun je in deze mini-documentaire zien.
Festivalgroei
Leon Verdonschot interviewt drie festivaldirecteuren over festivalgroei. Peter Smidt van het Groningse Eurosonic Noorderslag, Johan Gijsen van het Utrechtse Le Guess Who? en Bas Broeder van het rondreizende Popronde. Hoe zijn de festivals ontstaan en waar loop je tegenaan als het festival alsmaar groter wordt? Pak er chips en wat te drinken bij en dompel je een uur onder in een boeiend gesprek over de ontwikkeling van festivals.
Over Interviewen met Jasper Willems
Jasper Willems is freelance journalist en de vaste schrijver van alle stukjes die je op de Rotown-website kunt lezen. We keken over zijn schouder mee hoe hij Nagasaki Swim interviewde over het debuutalbum dat eind maart verscheen.
Wat een mooie blouse!
Rotown heeft net de eerste stappen gezet op het gebied van merchandise-verkoop en liep meteen tegen vragen aan als “hoeveel koop je in?” en “welke kleuren shirts verkopen goed?”. Ze besloten verschillende bands te vragen naar hun ervaringen.
Sam op weg naar een Hit
Overdag was hij een graag geziene stagiair bij Rotown, ’s nachts is hij een rockmuzikant. Sam schreef in zijn stageperiode een nummer en probeerde dat – zonder hulp van een label – de wereld in te helpen. Het Rock ‘n’ Roll Highschool Magazine volgde hem in zijn strubbelingen met mastering, geschikt artwork vinden, Spotify en het benaderen van de pers.
Gageverklaring – We leggen het nog één keer uit
Speciaal voor artiesten die nog geen torenhoge gages ontvangen, legt onze onvolprezen stagemanager Mar met behulp van Venus Tropicaux-frontvrouw Shelley uit hoe je een gageverklaring invult. Hoeven wij dat niet meer te doen als je in Rotown komt spelen!
Islands in the Live Stream
Als het niet in een zaal met publiek kan, dan moet het maar online. Voor veel zalen en festivalorganisatoren was het de enige manier om het afgelopen jaar toch nog wat muziek ten gehore te brengen: via een (semi)livestream. Ook Rotown heeft zich eraan gewaagd, dus het werd tijd te onderzoeken of ze het handig hebben aangepakt, of dat andere partijen dat veel beter doen.
Stage lopen in de muziekindustrie
De ideale manier om een baan te vinden in de muziekindustrie is er niet, maar het helpt wel om ergens stage te lopen. Hoe het is om bij een platenmaatschappij, een podium of bij de radio stage te lopen, zie je hier.
De Tien Tips van Tim
Tim van der Zalm is de onvermoeibare manager van Di-rect. Als er iemand is van wie je het vak kunt leren, dan is het van Tim. Hij geeft tien tips die hem hebben geholpen zijn carrière op te bouwen.
De Perfecte Persfoto
Als je in Rotown speelt, gaat de promotieafdeling je vroeg of laat om een bandfoto vragen. Die kun je natuurlijk overal maken waar je wilt, maar LE MOTAT koos ervoor om dat in Rotown te doen. Fotograaf Niek Hage legt uit hoe hij te werk ging bij deze fotosessie.
Podiummarketing
Voor elk concert moet promotie worden gedaan. Hoe ze dat doen bij 013, Hedon, Gebouw T en P60 wordt door 4 doorgewinterde podiummarketeers uitgelegd. Hoor meer over creativiteit, samenwerkingen en standaardpromotie.
Op en rondom het podium
Als je productie doet bij een zaal of een festival, ben je 90% van de tijd in de weer met handdoeken, kratjes bier en gageverklaringen. Daarvan weet je maar al te goed hoe ze eruitzien. Maar er komt een moment dat je vragen krijgt over de DI of de boomstand. Om de beginnende productiemedewerker of technicus op weg te helpen, nemen drie kenners die achter de schermen bij Rotown werken de belangrijkste termen door.
De winnende Powerpoint-presentatie
In 2019 won het Left of the Dial-festival de Cultuurmarketing Award. Het enige wat het team daarvoor hoefde te doen, was een ouderwetse PowerPointpresentatie te maken. Oh, en een geniale marketingcampagne uitvoeren natuurlijk. De presentatie vertelt je in iets meer dan 8 minuten precies wat die campagne inhield.
Begin je eigen label
Ken je een geweldige band en zou je daar graag muziek van uitbrengen? Of zou je gewoon graag jezelf een platenbaas willen kunnen noemen? Het Eindhovense label Bottom Shelf Records geeft je 5 tips om je eigen label te beginnen.
The Art of the Deal
Speciaal voor iedereen die van plan is een boekingskantoor te beginnen, of er al eentje heeft, maar nog niet precies weet hoe deals met zalen in elkaar steken: Art of the deal; een zeer uitgebreide uitleg over costings en settlements. Als je dit hebt gekeken, weet je nog steeds niet alles, maar je kunt in elk geval meepraten over de versusdeal!
In gesprek met Ticketswap
Ticketswap is het ideale platform voor mensen die een kaartje hebben gekocht en op het laatste moment toch niet naar het concert kunnen. En andersom zijn er heel wat geluksvogels die via Ticketswap toch nog naar een uitverkochte show kunnen. Maar hoe werkt de site precies”? Hoe houden ze alles veilig en hoe voorkomen ze dat er boeven niet bestaande kaartjes doorverkopen? Kijk deze video, zodat je vanaf nu altijd met een gerust hart je tickets swapt!
Cancel Culture
Er is tegenwoordig niet veel nodig om als artiest het publiek tegen je te krijgen. Vroeger keek niemand op of om als een 30-jarige rockster met een 14-jarige fan het bed in dook, in deze eeuw kan één verkeerde Tweet je carrière om zeep helpen. Natuurlijk is het goed dat mensen beter worden beschermd tegen alle vormen van misbruik. Alleen maar omdat je op een podium staat en hordes mensen je adoreren, betekent niet dat je met crimineel gedrag kan wegkomen. Minder fraai is dat er heel weinig ruimte is gebleven voor afwijkende opvattingen, menselijke misstappen, of onaangepast gedrag, zelfs als daarmee niemand anders kwaad wordt gedaan. Dat de cancel culture hoogtij viert, is duidelijk. Rotown vroeg zich af waar het persoonlijke leven van een artiest ophoudt en het artistieke begint, wanneer is het vrijheid van meningsuiting en wanneer is het haat zaaien? Wat is de grens, boek je een artiest na één beschuldiging van seksueel misbruik niet meer, of is er meer voor nodig? Met andere woorden: wat gaat te ver?
Vakjargon Alfabet
Wil je in de muziekindustrie werken? Dan zijn er een paar termen die je zeker moet kennen. Zo’n veertig vrienden van Rotown leggen het uit.

Het magazine is ook te zien via deze website!