Tinariwen

Support: The Mysterons
Woestijnblues uit Mali

Sinds hun doorbraak in 2002 kun je Tinariwen niet slechts beschouwen als de grondleggers van de Toeareg woestijnblues uit Mali. De muziek is inmiddels groter dan de som der delen: een beweging die meerdere generaties overbrugt. Het huidige Tinariwen bestaat uit zowel de originele strijders Ibrahim, Hassan en Abdallah als een nieuwe lichting jonge Toeareg-musici: Eyadou, Elaga, Sarid en Sadam. Een zeldzaam fenomeen in de muziekwereld, een band die het estafettestokje blijft afgeven om het muzikale heiligdom in stand te houden.

En misschien ook wel logisch, gezien de omstandigheden. De Tinariwen blijven uit noodzaak nomaden, verbannen uit het geliefde Saharagebied dat nog altijd in politieke malaise bevindt. De geesteskracht van de muziek drijft sterk voort op verlangens naar het thuisfront, de drang om te overleven en de open wonden die conflict, bezetting en verlies achterlaten. Met achteloze, heen en weer deinende percussiegrooves, de bedwelmende, doch dwingende gitaren en diepe samenzang balanceert Tinariwen precies op de grens tussen strijd en sleur.

In februari komt er een nieuwe plaat van de woestijnrockers, getiteld Elwan, opgenomen in 2014 tussen de zandduinen van Marokko. Het album is geproduceerd door Andrew Schepps (Red Hot Chili Peppers, Jay-Z) en telt gastbijdragen van Matt Sweeney, Kurt Vile en Alain Johannes. Omdat de vorige show van Tinariwen in de Maassilo zo’n ontzettend bijzonder tafereel was, doen we dat kunstje voor de gelegenheid nog een keer. Niet te missen!

Dit concert organiseren wij in samenwerking met Motel Mozaïque Concerts, BIRD en LantarenVenster.