Seafret

Support: Siv Jakobsen
Ben Howard, Hozier, Kodaline

Seafret kan het beamen: soms ontstaat er vanaf het eerste moment een hele intense muzikale klik. Dat overkwam lokale muzikanten Harry Draper en Jason Sedman tijdens een open mic-avond in het slaperige stadje Bridlington. Na een wat overhaaste versie van Seasick Steve’s Walkin Man, besloten Draper en Sedman de krachten te bundelen. Liedjes ontstonden vrijwel uit het niets. Vijf jaar later ligt het wonderschone debuut van deze veelbelovende band in de schappen, getiteld Tell Me It’s Real.

Een plaat vol smaakvolle folkpop die vrijwel meteen goed in het gehoor ligt. Vaak omlijst Seafret haar ijzersterke melodieën met veel galm en dergelijke sfeerelementen, wat esthetisch gezien perfect aansluit. Seafret is namelijk vernoemd naar de mistbanken die in de zomer vanaf de oceaan het platteland van Noord-Engeland op trekken. Zo kun je Seafret ook omschrijven: een warm, zwoel en hartstochtelijk gevoel dat door de grauwe, benevelde hemel priemt als een felle zonnestraal.

De liedjes van de Noorse zangeres/gitariste Siv Jakobsen klinken als intieme dagboekpassages vol ongefilterde gedachten en mijmeringen. Soms is haar muziek zo intrusief dat het voelt alsof je een vlieg op de muur bent die alle opbiechtingen hoort. Jakobsen genereert momenteel veel buzz op verschillende grote muziekblogs, waarbij lovende vergelijkingen met Laura Marling en Ane Brun in de ronde gaan.