Screening Antony and The Johnsons - Turning

Eye Tunes Presents
Docu over het project 'Turning' van Antony and The Johnsons

De Unie vertoont in het kader van Eye Tunes de krenten uit de pap onder de muziekdocumentaires. Zo ook vanavond met de Nederlandse premiere van Turning, een documentaire van Charles Atlas over het project Turning van Antony and The Johnsons. Director Charles Atlas maakte niet zomaar een 85 minuten durende documentaire. De film sleurt de kijker mee in de aangrijpende levensverhalen van de vrouwen die tijdens de bijzondere show van Antony and The Johnsons ‘optraden’. Muzikaal begeleid door Antony’s hartbrekende liedjes, is de documentaire een doortastende reis naar ‘het echte leven’, gekenmerkt door worstelingen en tegenslagen, maar bovenal: door hoop.

Antony and the Johnsons ken je misschien wel van het album I Am A Bird Now, welke in 2005 de prestigieuze Mercury-prijs won en tot ‘Album van het Jaar’ werd uitgeroepen door Mojo Magazine. Antony werkte bovendien samen met grootheden als Leonard Cohen, Rufus Wainwright, Bjork, Lou Reed en DJ Andy Butler. Zijn samenwerking met Charles Atlas, wie al sinds 1970 meer dan 60 experimentele films op zijn naam heeft staan, bleek een verdiepende stap in beider carrières…

In november 2006 wordt Turning gepresenteerd in Rome, Londen, Parijs, Madrid en Braga. Terwijl Antony speelt, projecteert Atlas zijn hypnotiserende videobeelden over het podium. Op datzelfde podium poseren dertien vrouwen, omschreven als ‘de beauties’, een voor een, op een roterend platform. Net als Antony zijn deze vrouwen niet gemakkelijk te omschrijven persoonlijkheden. Of ze nou transgender, androgyn, bedekt met make-up of compleet naakt zijn, het belangrijkste is hun menselijkheid. Ze komen uit omgevingen waar het gevecht om oprecht jezelf te kunnen zijn een bijna revolutionaire daad is. Hun profielen worden door Antony voorzien van angstaanjagend mooie liedjes, waarvan de onderwerpen naadloos aansluiten op de individuen.

Het succes van de performance was de voornaamste reden om van Turning een documentaire te maken, waarin nog meer plaats is voor de achtergrond verhalen. Intieme interviews met zowel de makers als de performers geven ons een kijkje in de uiteenlopende levens, welke met veel humor en liefde worden geschetst. Turning is fascinerend, hartbrekend, maar bovenal hoopvol en prachtig.  LET OP! Deze vertoning is in De Unie (Mauritsweg 34-35).