Rotown's Dirty Thirty

Hosted by Stephan Maaskant - 30 Jaar Rotown
Iceage - Rats on Rafts - Communions - The Sweet Release Of Death
Het vieste verjaardagsfeestje

LAATSTE KAARTEN AAN DE DEUR VERKRIJGBAAR

Vanwege ons 30-jarig bestaan is Rotown de hele maand april in handen geweest van verschillende hosts die bepaalden wat er in onze zalen te zien was. Het laatste weekend neemt onze eigen programmeur het roer weer in handen en bedacht het minifestival Rotown’s Dirty Thirty. Oftewel: de meest eigenwijze, heftige en simpelweg beste gitaarmuziek uit binnen- en buitenland op één affiche! 

Programmeur Stephan Maaskant bepaalt sinds 2014 de muzikale koers van Rotown en zette shows neer van bands als Protomartyr, Thee Oh Sees,  DMA’s, Sunflower Bean en The Growlers. Voor 28 en 29 april koos hij een zestal achttal geweldige bands uit die de afgelopen jaren toonaangevend zijn geweest. Namelijk: Iceage, The Wytches, Communions, Rats On Rafts, Heaters, traumahelikopter, Nouveau Vélo en The Sweet Release of Death! En omdat Rotown jarig is, kun je al deze bands voor slechts 15 euro zien. Met een passepartout heb je toegang tot beide dagen.

Vrijdag 28 april: The Wytches – Heaters – Nouveau Vélo – traumahelikopter
Zaterdag 29 april: Iceage – Rats On Rafts – Communions – The Sweet Release of Death

Iceage (0.00 – 01.00 uur)
Het Deense Iceage blijft een van de meest veelbesproken bands van het afgelopen decennium. Begonnen als spijkerharde hardcorepunk, maar nu een grensverleggend gezelschap die door vele gezien wordt als de waardige opvolger van The Birthday Party. Voorman Elias Bender Rønnenfelt is een van de meest enigmatische en onvoorspelbare frontmannen van het moment: agitator, poëet, sekssymbool en duivelskind in een. Meesterwerk Plowing Into The Field Of Love is alweer drie jaar oud, dus vanavond lijkt een mooie vuurdoop voor nieuw materiaal.

Rats on Rafts (22.30 – 23.15 uur)
Rats on Rafts, de gevaarlijkste band van Rotterdam, excelleert altijd in de rol van aanstichters. Na het machtige oerplaat Tape Hiss en die intrigerende samenwerking met De Kift lijken David Fagan en zijn bende klaar om een nieuw hoofdstuk in te leiden. De kans om voor het eerst nieuw materiaal te horen bij deze Dirty Thirty show is dus groot. Een ding is absoluut een zekerheid, de band lijkt met de tijd alleen maar venijniger, dynamischer en onberekenbaarder te worden.

Communions (21.00 – 21.45 uur)
Ook Communions is een van de betere Deense bands. Deze jongens ademen dezelfde flair als bijvoorbeeld The Stone Roses, The Cure en Inspiral Carpets. Veel galm, veel romantiek en vooral veel melancholiek. Niet echt een band waarbij je je biertje gretig weg klokt, eerder eentje waarbij je geraffineerd nipt aan een glas wijn. De band is gestrikt door het gerenommeerde label Fat Possum, dus kenners weten alvast de weg.

The Sweet Release Of Death (19.30 – 20.15 uur)
Bij de naam The Sweet Release Of Death zul je je aanvankelijk afvragen: “Wat is dat voor stelletje mistroostige doemdenkers?” Schijn bedriegt soms… Neem bijvoorbeeld het Japanse shintoïsme, waarin de dood wordt beschouwd als het overwinnen van je sterfelijkheid, niet als troosteloos einde. De muziek van The Sweet Release Of Death is evengoed niet zwart-wit te noemen. Alicia Breton Ferrer (zang/basgitaar), Martijn Tevel (gitaar) en Sven Engelsman (drums) vormen samen een grillige oerkracht vol grijstinten noise rock, shoegaze en post-punk, met zo nu en dan een gitzwarte korrel zout.

Aansluitend nemen The Freeloaders het over en draaien de fijnste punk, garage, obscure oude soul, rnb, rocknroll en exotica.