Fixkes

Droogkomische dialectpopliedjes uit Vlaanderen

Het Vlaamse Fixkes maakt van kneuterigheid een kunstvorm an sich. Sam Valkenborgh en kornuiten schrijven al bijna twintig jaar slimme, doordachte liedjes die ook een bepaalde nonchalance uitstralen. Het is nét niet een pastiche, maar ook nét geen kleinkunst. De muziek van Fixkes heeft vooral iets surrealistisch: een soort absurdistsche verknipping van de meest banale dingen in het leven.

Die eigenzinnigheid zorgt ervoor dat Fixkes met heel veel weg kan komen waar andere bands wellicht door de mand vallen. Een rapnummer over een huis kopen in de Ardennen genaamd ‘Dardennen’ bijvoorbeeld, polijst het burgelijke in een boast. Waar menig artiest een duidelijke knipoog zou geven, haalt Fixkes verfrissend onbekommerd de schouders op en gaat er helemaal voor.

Natuurlijk komt die verdraaid catchy MySpace-era hit kvraagetaan voorbij, maar laat dat vooral niet afleiden hoe Fixkes door de jaren een rijk oeuvre heeft opgebouwd waarbij zo’n beetje iedere muziekstijl en onderwerp met dat bijzondere sausje doordrenkt wordt. Fixkes maakt van al het voor de hand liggende weer iets bevreemdends en wonderbaarlijks.

 


Rotown WhatsApp
Blijf op de hoogte van alle nieuwe Rotown shows dankzij WhatsApp. Stuur een WhatsApp-bericht naar 06 15 60 03 90 met ‘ALLE SHOWS aan’ of klik hier vanaf je telefoon. Meer info.

Rotterdam Concert Buddies

Zie jij ook al die mooie shows voorbij komen? Geen idee met wie je er naartoe moet, en geen zin om alleen te gaan? Kijk niet verder! In Rotterdam Concert Buddies op Facebook kun je op zoek naar een maatje dat samen met jou een biertje drinkt bij een concert in Rotterdam! Plaats een oproep, smeed plannen met andere leden en leer nieuwe muziek kennen. Kan niet beter, toch?