Festival Stille Nacht

Kwaliteitsfestival met singer-songwriters, americana en indiepop

Singer-songwriters, americana en indiepop, Stille Nacht verzamelt een rijke mix van kwaliteitsartiesten uit deze genres en zet ze neer in een intieme en warme setting; Arminiuskerk, Paradijskerk en Rotown zijn de locaties waar het festival zal plaatsvinden. Met de kerstdagen om de hoek, en Sinterklaas weer naar huis, zijn dit de ideale dagen voor een avond Stille Nacht.

The Veils-ringleider Finn Andrews zal vandaag zijn innerlijke demonen proberen te temmen zonder zijn bandleden met een akoestische show. De troubadour met zigeunerhoed zal putten uit een rijk oeuvre van de Nieuw Zeelandse/Engelse band. Zijn doorleefde whiskystem zal binnen deze minimale setting meer ontzag wekken en ontroeren dan het al deed. Britse folkrockers Bear’s Den wisten op Motel Mozaïque 2013 al een prachtig optreden te geven. Noem de muziek het liefdeskindje van Snow Patrol en Band Of Horses. Melancholie alom dus. Luke Sital-Singh is van de school ‘less is more’ met ijzingwekkend mooie folkpop die sterk teruggrijpt naar Bon Iver en Ben Howard. Lukes iele falset snijdt door de ziel als een warm mes door boter. Met zijn opwindende psychedelische popcollages wist Jacco Gardner in 2012 zowel Nederland als het buitenland te veroveren. Altijd boeiend, om te zien hoe een artiest zich na zo’n succesverhaal verder ontwikkelt. Verwacht sowieso een aangename dollemansrit vol pakkende orgeltjes, inventieve intermezzo’s en dubbele regenbogen doorspekt met bedwelmende klankkeuren.

I Am Oak kun je inmiddels wel de Townes Van Zandt van Nederland noemen: een enigmatische muzikant die onbekommerd zijn eigen koers volgt, puttend uit liedjes vol onbezoedelde pracht. Thijs Kuijken’s zalvende stemgeluid een baken van troost binnen de vaak desolate simpele melodieën die hij uit zijn gitaar tovert. Tonnie Dieleman, ofewel broeder Dieleman is een tour de force. De charismatische Zeeuwse singer-songwriter maakt bezwerende folkmuziek in dialect, beladen met religieuze thema’s. Zijn tweede album Gloria is een ronduit indrukwekkend document, tevens ook zijn meest persoonlijke en experimentele. Sue The Night is het pseudoniem van de Haarlemse liedjesschrijfster Suus de Groot. De Groot is een nachtdier, en dat hoor je terug: schemerachtige, maanzieke luisterpop in het verlengde van Kate Bush en Lykke Li, compleet met Bernard Herrmann-strijkers. Het debuut Mosaic komt in januari uit, met Linda “Bombay Show Pig” van Leeuwen achter de knoppen. Het Belgische Mad About Mountains put uit de betere americana: de band klinkt ergens tussen Fleet Foxes, Neil Young en het akoestische werk van Beck in. De liedjes worden subtiel opgesierd door gelaagde synths, koortjes, blazers en strijkers. De fraaie knip-en-plak slaapkamerkop van de jonge Deen Schulz and Forever doet beroep op de ongebreidelde fantastie en pure onschuld: toen je als kind nog geloofde in de tandenfee en de monsters onder het bed. Gooi Beach Boys, Nick Drake, Kings Of Convenience en Asgeir in een sneeuwbol, schudt de boel goed door elkaar en je krijgt ongeveer Schulz and Forever

Line-Up Rotterdam
Finn Andrews (The Veils)
Bear’s Den
Luke Sital-Singh
Jacco Gardner
I Am Oak
broeder Dieleman
Sue The Night
Mad About Mountains
Schultz and Forever

Opgelet: Vanaf 16.00 uur kun je bij de Arminiuskerk je ticket omruilen voor een polsbandje waar je toegang hebt tot alle deelnemende locaties.