CrimeJazz

Words, poetry and beyond

CrimeJazz is een eigentijds programma waarin diverse vormen van gesproken woord worden afgewisseld met hip hop, folk, nu-soul, jazz en aanverwante muziek. Naast vertelkunsten als klassieke poëzie en proza komen ook actuele stijlen als rap-poetry en spoken word voorbij. Het concept is geïnspireerd op de poetry beatlounges zoals we die kennen uit trendy nachtclubs in New York, Londen en Berlijn, waar voordrachtkunstenaars zich presenteren in een intieme ambiance. Elke CrimeJazz-avond wordt afgesloten met een afterparty, met een (inter)nationale dj en huis-dj LeRoy.
Presentatrice Lennie St Luce is CrimeJazz; funky, sociaal bewust, luidruchtig en (soms) ingetogen, hilarisch, serieus en vooral heel warm. De huisband Mr. Dubois heeft in de afgelopen jaren een sterke live-reputatie opgebouwd met een unieke mix van afro-grooves, funk en souljazz, a.k.a. danceable hardjazz. De kroon op hun werk was een nominatie voor de prestigieuze Dutch Jazz competition 2001. Columnist Saul van Stapele is freelance journalist en schrijft verhalen over hip hop, jongerencultuur en de multiculturele samenleving. Hij werkte op de kunstredactie van de Haagsche Courant, als hiphopspecialist voor OOR en als nieuws- en entertainmentverslaggever voor Nieuwe Revu. Gylain Kain is een absolute legende in woordland. Deze Afro-Amerikaan was ‘founding member’ van de ‘original’ Last Poets in de woelige jaren ‘60 en ‘70 en had grote invloed op de vorming van dit poetry collectief.
Singer-songwriter Charlie Dée heeft een stem die je meteen raakt, teksten die je vertwijfeld achterlaten en liedjes waarna je opgelucht ademhaalt. Charlie Dée is puur en echt. MC Gregor – rapper, dichter en levensgenieter – heeft veel te vertellen. Bijgestaan door Paul Fitzpatrick  zal hij op deze editie van CrimeJazz geen blad voor de mond nemen.
Schrijver Hans Plomp publiceerde een dertigtal boeken en is een enthousiast reiziger, zowel in de geest als op planeet aarde. Plus: dit hele seizoen verzorgt uitgeverij Vassallucci een vast programmaonderdeel, met elke editie een nieuwe, talentvolle schrijver uit eigen stal.