CrimeJazz

Words, beats & beyond

Op de oktobereditie van CrimeJazz is hiphop voordrachtskunstenaar PolarBear (UK) er om het ijs te breken. De 19-jarige jazzdiva Daisy Kelly-Granger (UK) mixt de avond met frisse passie en dichter Krijn Peter Hesselink deelt met zijn compacte woordenwereld de slinkse tic uit. Schrijfster Bianca Boer ontnuchtert met Troost en de geur van koffie en andere verhalen en Orville Breeveld en zijn Oxygen Quintet zijn er om het geheel luchtig op te kloppen met hun Caribische jazz, soul, funk. Een woelige CrimeJazz-cocktail van muziek en literaire cross over die garandeert dat je na afloop niet koud de herstnacht in trekt.

Crimejazz words poetry & beyond is een eigentijds programma waarin diverse vormen van gesproken woord afgewisseld worden met hiphop, folk, nu-soul, jazz- en aanverwante muziek. Naast vertelkunsten als klassieke proza wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan actuele stijlen als rap-poetry en spoken word.

Bianca de Boer (1976) is een literaire vakvrouw. Ze schrijft niet alleen aan haar eigen proza, maar geeft ze ook schrijfles. In 2004 won ze voor haar eerste verhaal Object 658 de Nieuw Proza Prijs. Haar eerste bundel Troost en de geur van koffie werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman. Daisy Kelly-Granger ademt jazz en blues. Deze 19-jarige Britse draagt de klasse en kleding van een jazzdiva vol overgave uit. Begonnen in een gospelkoor, bracht Frank Sinatra`s Nancy haar bij de jazz. Inmiddels heeft ze al op de podia van prestigieuze clubs als The Jazz Cafe en The Roundhouse in Londen gestaan.

Krijn Peter Hesselink won in 2006 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Sindsdien is deze dichter en parttime pleziermaker – Krijn Peter is eveneens medeoprichter van Wonder, een gezelschap dat wil keten met de maatschappij – niet meer van het podium weg te slaan. Want Krijns devies is; dichten moet je doen en je moet er vooral niet teveel over lullen. Dat Steven Camden alias PolarBear afkomstig uit de UK een getalenteerd woordkunstenaar is werd reeds bevestigd door zijn overduidelijke cultstatus binnen de Britse Hiphop scene. Daar richtte hij een open slam podium op. Camden bewijst andermaal dat hiphop zich kan meten met elke willekeurige voordrachtskunst. The Groove Group, de band van Amsterdammer Orville Breeveld en zijn Oxygen Quintet, omlijst als huisband deze editie van Crimejazz met Caribische jazz, soul, funk.

De presentatie dit seizoen is in handen van Rotterdams eigen GMB (Gery Mendes Borges) en de beats om het programma heen komen van Miss Delicious.