zaterdag 22 november 2014
Kill All Hipsters
klinkt als: 100% INDIE * ELECTRO * ECLECTIC POP APPROVED!

Kill All Hipsters is dé dansavond met de fijnste indie, electro en postpunk. Het KAH DJ team staat natuurlijk weer garant voor het nodige dansvloer vertier. Alles komt voorbij deze avond: van Django Django, San Sisco en Two Door Cinema Club, tot aan The Wombats, Franz Ferdinand en Interpol. Na maandelijkse edities in Amsterdam, Utrecht en Berlijn, nu ook weer een keer in Rotterdam, want deze avond is pan-europees populair. Kill All Hipsters: ook voor hipsters! 

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

maandag 24 november 2014
Lamb
Support: The Ramona Flowers
Locatie: Rotterdamse Schouwburg
klinkt als: Engelse electronicaband rondom Lou Rhodes en Andy Barlow

Het Engelse electronicaduo Lamb brengt sinds 1996 de clubs en festivals naar hogere sferen. Tijdens een periode waar de triphop van Massive Attack, Portishead en Tricky in opmars was, kwam Lamb uit onverwachte hoek met een geluid dat compleet fris klonk. De blauwdruk: Rhodes' gevoel voor melodie en luisterliedjes combineren Barlows turbulente geknutsel met beats, geluidslagen en samples. Soms verzoent het duo die elementen met elkaar, op andere momenten liggen de twee met elkaar in het trammelant. Hierdoor klinkt Lamb voortdurend spannend, slalommend tussen het sinistere, de soelaas en de pure euforie. Lamb heeft haar wortels in de drum 'n bass: door de jaren heen heeft de band veel verschillende muziekstromingen binnen hun unieke benadering geïntegreerd: bijvoorbeeld breakbeat, jazz, easy listening, (neo)klassiek, pop en folk. De band is door de jaren uitgegroeid tot een behoorlijk indringende live act die nog altijd veel animo trekt op de belangrijke festivals en zalen. En welja! Dit najaar staat eindelijk een langverwachte nieuwe plaat in de planning, getiteld Backspace Unwind. LET OP! Deze show is in de Rotterdamse Schouwburg (Schouwburgplein 25). 

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Rotterdamse Schouwburg.  

maandag 24 november 2014
Curtis Harding
klinkt als: Cee-Lo Green meets The Black Lips

Wie de docu 20 Feet From Stardom heeft gezien weet dat het hard kan gaan met achtergrondzangers- en zangeressen. De uit Atlanta afkomstige Curtis Harding staat zes meter van Cee-Lo Green op de planken, voordat hij zelf naam maakt met het door Burger Records uitgebrachte Soul Power. Een creatieve vonk slaat aan wanneer Harding in een kroeg aan de praat raakt met niemand minder dan Cole Alexander van The Black Lips. Harding verzoent op Soul Power zijn gospel-erfgoed met het rauwe spontane van garagerock, een sound die hij tot 'sloppin' soul' omdoopt. Sensationeel, authentiek en achteloos cool. 

dinsdag 25 november 2014
Twin Atlantic
Support: The Xcerts
klinkt als: Biffy Clyro, Kensington, Morning Parade

Net als grote broer Biffy Clyro grossiert het Schotse Twin Atlantic in monolithische arenarock die barst van de onstuimige positieve energie. De opnames van het derde album The Great Divide brengt het kwartet langs thuisstad Glasgow, Wales en uiteindelijk Topanga Canyon in Los Angeles. Na al vele zieltjes te hebben gewonnen aan de andere kant van de Noordzee krijgt Twin Atlantic nu ook in Nederland voet aan wal met de zonnige eerste single Heart And Soul, dat afgelopen mei tot 3FM megahit werd omgedoopt. Voordat de band zich definitief aanmeet bij de grotere podia zal het kleine clubcircuit onveilig worden gemaakt. Gezien de gestaag groeiende populariteit van Twin Atlantic is het daarom een mooie buitenkans ze hier in het intieme Rotown te bewonderen. Fans van Kensington, Morning Parade en Kings Of Leon kunnen alvast blind een kaartje kopen. Houders van een Rotown clubcard kunnen dit concert geheel gratis bezoeken! Bestel hiervoor online het 'Clubcard Voordeelticket'.

woensdag 26 november 2014
Hypnotic Brass Ensemble
klinkt als: Youngblood Brass Band, Souljazz Orchestra, Budos Band

Zowel qua samenstelling als (legendarische) roots is Hypnotic Brass Ensemble (HBE) op zijn zachtst gezegd bijzonder, vrijwel de enige in zijn soort. Deze acht broers groeien in Chicago op met hun vader, voormalig Sun Ra Arkestra-trompettist Kelan Phil Cochran. Jazz werd al met de paplepel ingegoten, al vinden de broers geleidelijk hun eigen muzikale pad. In de jaren tachtig en negentig raken ze in de ban van de hiphop. Deze openbaring vormt de bakermat voor de oprichting van HBE. Oftewel: 'Hypnotic', een muziekstijl die sterk afwijkt van de gemiddelde brassband. Hypnotic integreert veel verschillende elementen in de modus operandi: progressieve jazz, Fela Kuti, filmmuziek en beatboxen. De groep is inmiddels notoire bij niet de minsten in het vak: HBE stond al eens op het podium met Prince, Erykah Badu, Mos Def en Gorillaz en werkten samen met Ghostface Killah en Tony Allen. Gegarandeerd spektakel!

donderdag 27 november 2014
Sinkane
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Yeasayer, Washed Out, Jungle

Ahmed Gallab, oftewel Sinkane, liet vorig jaar op Motel Mozaïque een blijvende indruk achter. De man is veelgevraagd muzikant, in dienst tredend van bands als Yeasayer, Caribou en Of Montreal. Als Sinkane schept Gallab zijn eigen muzikale verbeeldingskracht tot een spannende futuristische popsound. Zijn nieuwste album Mean Love is een aanstekelijke potpourri van seventies funk, samba, electropop en Motown hitsellers, die hij fineert in een eigenwijs caleidoscopisch jasje. Wat Sinkane van genregenoten blijft onderscheiden, is de nauwe band die Gallab heeft met zijn land van herkomst: Sudan. De tegendraadse afrobeats liggen bij zijn liedjes altijd op de loer. Intrigerend voor de liefhebber, maar toegankelijk genoeg voor de neutrale bezoeker, op het podium is Sinkane een gewaarwording voor iedereen. Niet missen!

donderdag 27 november 2014
Losgeld
Rotown Nights
klinkt als: Coup de Sjans, VENOUR en BAARD & STAART willen feest

Classic, onbekend, bekend, het maakt niet uit. De Rotterdamse DJ's van Coup de Sjans, Venour en BAARD & STAART willen feest. Om jou te bewegen draaien ze tijdens deze editie van LOSGELD in Rotown swingende Rock, knallende R&B en zwoele Hip-Hop. Ondertussen al weer de 4e editie van dit vanaf het eerste uur mateloos succesvolle feest. 

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

vrijdag 28 november 2014
Jett Rebel (uitverkocht)
3FM Presents
Locatie: Maassilo
klinkt als: Jett Rebel's Tour D'Amour

Hij is nu al een van de grootste entertainers die we in tijden hebben gezien: de clubs en festivals momenteel doorkruisend als een op hol geslagen komeet, elk podium achterlatend in een smeulende, met glitters doorspekte walm. Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, is wat je noemt een echte muziekomnivoor: funk, glamrock, eighties pop, soul, rock'n roll, disco….you name it, hij absorbeert het als een spons. Tel daar zijn androgene looks, charisma, attitude en intense podiumperikelen bij op en je hebt een superster. Bovenal is Rebel een muzikaal wonderkind die zo'n beetje elke sound en melodie eigen kan maken: de EP's Venus en Mars zijn eigenhandig door hem ingespeeld en geproduceerd. Na zijn zegetocht op Pinkpop zal hij nu ook de grotere zalen inpakken: in mei stond hij nog in een uitverkocht Rotown, nu mag hij de Maassilo veroveren met zijn doldwaze, verbluffende muziekcarrousel. Spektakel gegarandeerd! LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

vrijdag 28 november 2014
27 Club Cocktail Night
33's & 45's hosted by Miss Twist
klinkt als: Cocktails drinken en dansen met Miss Twist

Maandelijks vieren we het 27 jarig bestaan van Rotown en in november doen we dat met een 27 Club Cocktail Night. Vrijdag 28 november kun je proeven van heuse 27 Club Cocktails zoals de Kurt Cobain, de Jim Morrison en de Janis Joplin. Vind je dat te sterk? Dan neem je toch een karafje Amy Housewine? Muzikale omlijsting wordt verzorgd door niemand minder dan de charmante Miss Twist. Trek dus je zwierigste jurk aan, poets je schoenen op en kom dansen en proosten op Rotown in onze classy Cocktail Club!

 

zaterdag 29 november 2014
De Kift, Flip & De Noormannen, Meneer van Dalen
Hollandse Kost
Locatie: LantarenVenster
klinkt als: Avond met alternatieve Nederlandstalige popmuziek

In 2011 zag Hollandse Kost het levenslicht. Het festival voor de alternatieve Nederlandstalige popmuziek vond voor de eerste keer plaats in het nieuwe LantarenVenster. Nu, in november 2014 keert het festival terug met een ijzersterke line-up! De kaartverkoop verloopt via LantarenVenster. Bestel hier je ticket.

Flip & De Noormannen (20.15 uur)
Rotterdammer Flip Noorman is de speelman met het gescheurde gezicht. Het plotseling opkomen van de aandoening Bellse Parese zorgde ervoor dat zijn gezicht van het ene op het andere moment een tweedeling kende: de linkerkant was tijdelijk verlamd geraakt terwijl de rechterkant nog braaf in de pas liep. Op Flips debuutplaat Bellse Parese wordt de luisteraar met zijn neus op de feiten gedrukt: de geïnfecteerde schreeuwpoëet en de minnaar van het vrouwenhart zijn tot elkaar veroordeeld en niet van plan elkaar de ruimte te geven. Heaven Popmagazine schreef: "Een van de bijzonderste en mooiste Nederlandse singer-songwriterplaten dit jaar." In april 2014 won Noorman op het Amsterdams Kleinkunstfestival de Wim Sonneveldprijs. Volgens de jury is Noorman een "ware aanwinst voor de kleinkunst".

Meneer van Dalen (21.00 uur)
Meneer van Dalen is de band van Sophie Reekers. Met heldere stem zingt ze haar gedachtenspinsels over twijfel, angst en aarzeling. Hierin wordt zij ondersteund door grinnikende gitaren, mijmerende elektronica en een puntige, solide ritmesectie wat resulteert in een avontuurlijke set eigenzinnige liedjes.

De Kift (21.30 uur)
De Kift bracht onlangs haar tiende studioalbum
Bidonville uit en zal het nieuwe materiaal presenteren aan haar Rotterdamse fans. De band gaat al ruim twintig jaar mee en is niets of niemand te stoppen. De Kift is meer dan alleen die meesterlijke potten- en pannenmuziek vermengd met fanfaretoeters en hakgitaren waar ze al jaren het patent op hebben. Kom het meebeleven! De Kift zal als hoofd-act van deze avond een volledig concert verzorgen die natuurlijk vooral in het teken staat van het nieuwe album. Bert Wagendorp (De Volkskrant): “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.”
 

zaterdag 29 november 2014
Club Rotown
Rotown Nights
klinkt als: succesvolle samenwerking van Rotterdamse smaakmakers

Pigeons of Rotterdam en No House Wine slaan wederom de handen ineen voor een nieuw zaterdagavond clubavond concept. Verwacht Rotterdamse gezelligheid tot in de vroege uurtjes. De heren timmeren alweer meer dan een jaar aan de weg met hun maandelijkse clubavonden op de donderdag.

Na twee mateloos succesvolle edities is het de hoogste tijd om weer te rocken! Zaterdag 29 november gaan we genieten van al het muzikale geweld dat Club Rotown voor ons in petto heeft.

Check de site of de Rotown Nights facebook pagina voor updates over de definitieve line-up.

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken!  

zondag 30 november 2014
Records, Eggs & Coffee
Met VinylVerbond Rotterdam
klinkt als: Platenbeurs voor particulieren

Records, Eggs & Coffee is een nieuwe maandelijkse platenbeurs op de zondagochtend. Het is exclusief bedoeld voor en door de particuliere verzamelaar. Je kunt deze ochtend onder het genot van een zaterdagnachtkater, een eitje en een bak koffie op je dooie akkertje door de de collecties van je favoriete locale DJ's en platenverzamelaars graven, of met je eigen bak aan een tafel plaatsnemen om je verzameling uit te dunnen. We motiveren iedereen om de LP's en singletjes de je toch nooit meer draait, mee te nemen en deze aan te bieden voor een mooi prijsje of te ruilen met anderen. De enige beperking die we opleggen, is om niet meer dan 1 meter platen uit te stallen, zodat het overzichtelijk blijft en de beginnende enthousiasteling niet wordt weggedrukt. 

Records, Eggs & Coffee valt samen met het Katerontbijt, waar je voor een tientje los kan gaan op het buffet onder het genot van een bakkie pleur. 

Aansluitend op Records, Eggs & Coffee host DJ Okkie het Rotterdamse Vinyl Verbond. Ga met je favoriete elpee op de foto en wellicht draait DJ Okkie je lievelingsnummer van je meegebrachte plaat.

zondag 30 november 2014
The Long Weekend
Rotown Showcase
klinkt als: Een gratis extra avond weekend


Was het weekend weer eens veel te kort? Eindelijk klaar met een weekend hard werken? Maandag lekker geen college of effe een dagje geen werk? Of heb je geen excuus nodig om nog een avond gezellig te doen? Juist voor jou en je vrienden (en/of collega's) organiseert Rotown op zondag 'the Long Weekend', een extra (bonus?) weekend avond vol muziek en gezelligheid. Bij deze zijn jullie van harte uitgenodigd! 


Hou de agenda van Rotown in de gaten voor de data van ' The Long Weekend ' .

 
maandag 01 december 2014
BIG BANG GANG
klinkt als: Nieuwe Rotterdamse funky Big Band met haar eerste concert ooit

Wie zegt dat er op maandag niet in Rotterdam gedanst kan worden?! BIG BANG GANG bewijst met hun pure funk het tegendeel. Ze hosten de eerste editie van een maandagavond opzwepende funk in de ware traditie van George Clinton and Parliament Funkadelic en ook Bootsy Collins. De formatie bestaat uit een lijst artiesten met stuk voor stuk een waslijst aan indrukwekkende wapenfeiten, wat deze samenwerking nog meer bijzonder maakt. De liefhebber zal geen moment stil hoeven te staan en de kenner zal kwijlen van alle prachtige vintage instrumenten waar ons bescheiden podium mee volgebouwd wordt. Artiesten die deelnemen aan dit bijzondere project zijn o.a. Wim Both, Jan van Duikeren, Martijn de Laat, Rik Mol, Jan Oosting, Martin van den Berg, Effe Erdem, Tom Beek, Guido Nijs, Maarten Hoogenhuis, Peter Broekhuizen, Miguel Boelens, Leendert Haaksma, Michel van Schie, Ronald Kool, Martijn Vink, André Dadi, Monique Bakker en U-Gene. We beloofden een lijst, dus krijg je ook een lijst! Met deze BIG BANG GANG hoeft niemand zich meer te vervelen, want op maandag gaat het los.

donderdag 04 december 2014
Wampire
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Of Montreal, Ariel Pink, MGMT, Temples

Wampire uit Portland, Oregon begon in 2007 als grappig huiskamerproject van Eric Phipps en Rocky Tinder. Deze twee beroepsslackers hebben nu inmiddels een vijfkoppige liveband om zich heen verzameld. Het eerste Wampire-album Curiosity namen Phipps en Tinder nog als duo op met Unknown Mortal Orchestra-bassist Jacob Portrait. Deze plaat klinkt alsof je de kleurrijke indiepop van MGMT en Of Montreal in een schimmig horrorthema zet. Op het onlangs uitgekomen Bazaar wordt de gehele band in het opnameproces betrokken, wat leidt tot een toestroom aan nieuwe invloeden. Het rauwe garage-randje is er helemaal af: Wampire heeft een volmondige popplaat gemaakt waarbij hedendaagse indierock, seventies soft rock, Hall And Oates-pop anthems, glam rock en psychedelica wonderbaarlijk genoeg in elkaar versmelten. Eén ding is nog altijd hetzelfde gebleven sinds 2007, Wampire neemt zichzelf absoluut niet al te serieus. Reden te meer om vanavond al je zorgen thuis te laten en je hier in Rotown door deze freaks te laten verwonderen.

donderdag 04 december 2014
No House Wine
Rotown Nights
klinkt als: Fijnproeverij van house classics en relevante stijlen

Sinds de herintrede van de donderdagnachten is No House Wine een integraal deel geworden van het reguliere Rotown programma en dé avond waar we het diepst duiken in de krochten van de relevante housemuziek. Naast de No House Wine residents De La Chef en De Gapende Kater, nodigen de heren ook voor elke editie gast-DJ's uit welke op het scherpst van de snede opereren in de Rotterdamse house-scene.  

Verwacht een stoffige fles Detroit '94 of een elegante Chicago '88 met intense afdronk. Op deze avond laat No House Wine Rotterdam proeven van het beste uit de house.

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

vrijdag 05 december 2014
33's & 45's
Roccalberti & Imod 69
klinkt als: vinyl helden verzorgen feestelijke sferen vanuit de booth

Anders en allemaal die-hard verzamelaars hopeloos verliefd op hun verzameling vinyl. Roots Rock 'n Roll, Northern Soul, Garage, Post-Punk, Wave en meer. Local heroes zoals Stefan Tijs, Joe Sixpack, Rocalberti en de Wang Dang Dula dj's duiken in hun lievelings periode. Elke vrijdagavond aan andere genre!


(Northern)Soul, R 'n' B, Popcorn, Hammond, Boogaloo, Ska, (French)Beat and only on 45 rpm!  DJ ROCCALBERTI & special gast local hero in spe DJ IMOD69 (UK/R'dam) zijn er vanavond met hun speciale verzameling stomende 45's, ofwel de fameuze single om de Rotown-vloer tafel onvriendelijk te maken. Het varieert in stijlen, maar altijd een  groovy, handclapping en foodstamping ambiance.

zaterdag 06 december 2014
35 & Still Alive
klinkt als: Dansen zonder kinderen

35 & Still Alive is de dansavond voor iedereen die 30+ is, of zich zo voelt. Wil je uren dansen, maar heb je geen zin om in het holst van de nacht thuis te komen? Dat komt goed uit, 35 & Still Alive begint al om 21.00 uur met de beste plaatjes van toen en nu. Verwacht geen uitgekauwde dance classics-avond; het blijft tenslotte Rotown, dus je hoort de leukste dansliedjes uit alle decennia voorbijkomen. Heb je genoeg energie, dan mag je van ons natuurlijk ook gewoon door blijven dansen tot sluitingstijd, want de dj’s draaien tot 4 uur. Met extra veel extra’s zoals dj-collectief Dave Grohl & The Topless Dj’s, naamstickers die gratis shotjes opleveren, twee dansvloeren en nog veel meer.

Bepaal mee wat er gedraaid wordt tijdens 35 & Still Alive
Wil jij meebepalen wat er gedraaid wordt tijdens de nieuwe editie van 35 & Still Alive? Mail dan vóór 24 november jouw 10 favoriete nummers naar 35stillalive[at]rocknrollhighschool.nl. Geef ook aan hoe het blokje muziek moet gaan heten. De inzending met de leukste selectie van nummers krijgt een eigen blokje in het hokje! Bekijk het blokkenschema

 

donderdag 11 december 2014
Broken Brass Ensemble
klinkt als: Achtkoppig brassmonster extraordinaire

Oerol, Into The Great Wide Open, Noorderzon, Paard van Troje, Vera…overal waar het achtkoppige Broken Brass Ensemble neerstrijkt breekt de feestpleuris uit. Wij hebben het afgelopen Koningsdag ook ten lijve ondervonden… Vandaar dat we deze bende luidruchtige koperdieven terugvragen. Broken Brass Ensemble brak nog niet zo lang geleden door met een onverwachte viralhit Thrift Shop, een eigen interpretatie van de monsterhit van Macklemore & Ryan Lewis. Sindsdien gaat de band als een trein: vorig jaar kreeg de single Peas BN'ers als Nico Dijkshoorn, Rob Stenders en Danny Vera aan het dansen. Zoals Jungle By Night afrobeat een eigentijdse injectie geeft, zo doet Broken Brass Ensemble precies hetzelfde met de New Orleans marching band-doctrine. Onweerstaanbaar!

donderdag 11 december 2014
CLUB Gulfstream
Rotown Nights
klinkt als: Een vloedgolf aan vibes

De maandelijkse cruise van Kaptein Vis en matroos van der Burg: Waan je in het diepe met Club Gulfstream. Van de warme sound van Miami soul surf je door tot aan de New York house. Slowdancen op het bovendek of pompen in de machinekamer. Stiekem de kapitein een handje geven of je dolfijn kussen in de kajuit. Pak je zwemspullen in en komen!

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

vrijdag 12 december 2014
Blaudzun (uitverkocht)
Locatie: Rotterdamse Schouwburg
klinkt als: 3FM Presents // Woven Hand, Arcade Fire, The Veils

Support: Alexi Lalas // Het vierde album Promises of No Man’s Land van Blaudzun verscheen afgelopen maart, twee jaar na het uitkomen van het internationaal geprezen Heavy Flowers. De daaropvolgende clubtour, inclusief een show in Rotown, was binnen no time uitverkocht. De eerste single en titelsong van het album werd al snel tot 3FM Megahit verkozen en ook gebruikt voor de samenvattingen van de Olympische Winterspelen in 2014 door de NOS. Op zijn vierde plaat klinkt Blaudzun dynamischer dan voorheen, venijniger dan ooit en bozer, niet brozer. De liedjes vroegen erom. Het karakteristieke stemgeluid van Blaudzun is gecombineerd met bombastische drums, elektrische gitaren en analoge synthesizers. De grootse klanken roepen vergelijkingen op met Arcade Fire ten tijde van hun debuutalbum FuneralLET OP! Deze show is in de Rotterdamse Schouwburg (Schouwburgplein 25). 

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Rotterdamse Schouwburg.  


vrijdag 12 december 2014
Thirty-threes & Forty-fives
klinkt als: vinyl helden verzorgen feestelijke sferen vanuit de booth

Anders en allemaal die-hard verzamelaars hopeloos verliefd op hun verzameling vinyl. Roots Rock 'n Roll, Northern Soul, Garage, Post-Punk, Wave en meer. Voor de zomermaanden passen we de vrijdagse setting aan en gaan we voor intiem. Local heroes zoals Stefan Tijs, Joe Sixpack, Rocalberti en de Wang Dang Dula dj's duiken in hun lievelings periode. Elke vrijdagavond aan andere genre!

zaterdag 13 december 2014
Club UMPH
Rotown Nights
klinkt als: Disko Matique host eigen club avond

De residentavond van het indie dance/ nu-disco duo Disko Matique. Zoals gewoonlijk zal Fluistermeisje de boel al goed opwarmen zoals alleen zij dat kan, waarna de heren zelf weer acte de presence geven met hun opzwepende deunen en dreunen. Voor hen die recent onder hun steen vandaan zijn gekropen, hier alles wat je moet weten: geboren op de dansvloer, met een liefde voor Franse house muziek. Disko Matique is de reïncarnatie van disco en funk die door de bliksem van elektronische indiedance zijn geraakt.
 

zaterdag 13 december 2014
Jungle By Night
klinkt als: Negenkoppig genreoverstijgend afrofunkfenomeen

De bandleden van Jungle By Night zijn amper de twintig gepasseerd of ze zijn uitgegroeid tot globaal fenomeen. De negenkoppige groep bewerkstelligde hun onderlinge chemie een virtuoos vernuft bij het debuut Hidden, om de muzikale conventies compleet aan de laars te lappen met het genreoverstijgende tweede album The Hunt. Met de afrobeat als fundament verzoent Jungle By Night zo'n beetje alle denkbare stijlen tot een exotisch sausje: funk, psychedelische rock, Arabische muziek, hiphop, jazz. Groundbreaking, zoals ze dat in Amerika zeggen. De winst van een grote lap nieuw muzikaal terrein op The Hunt komt niet zomaar uit de lucht vallen. De bandleden reizen de hele aardkloot over om nieuwe inspiraties en verrijkende ervaringen te ondergaan. Het griezelige is dat de loopbaan van Jungle By Night nog zó pril is, dat terwijl de band ondertussen al behoorlijk wat bagage heeft meegenomen. Als live act krijgt Jungle By Night met gemak het publiek in de grootste festivaltenten op de knieën. Deze tour de force in het knusse Rotown betekent zonder twijfel een adembenemend feestje. 

maandag 15 december 2014
Eerstejaars Presentaties Codarts Pop
Rotown Showcase
klinkt als: Eerste stappen van popsterren in spe

Vijf eerstejaars bands van Codarts Pop zullen hun eerste presentatie geven van het eigen werk waar ze de afgelopen maanden hun bloed, zweer en tranen ingestoken hebben. 

Verwacht werkelijk álle stijlen, subgenres en kruisbestuivingen binnen de popmuziek zullen op enigerlei wijze - subtiel/niet subtiel, verweven/niet verweven - voorbijkomen.

 

Hoe het ook zij: een unieke kans een blik te werpen op de toekomstige sterren aan het pop firmament!

dinsdag 16 december 2014
Novastar
Support: High Hi
Locatie: Maassilo
klinkt als: Inside 2014 Tour // Popsongs van de bovenste plank

De langst meedraaiende Belgische muzikant? Dat zou zomaar Novastar kunnen zijn. Joost Zweegers scoorde in 1999, ver voordat iemand ooit van Triggerfinger had gehoord, zijn eerste hit met Wrong. En anno 2014, lang na het verscheiden van tijdgenoten als K’s Choice en Milk Inc., bracht de Nederlandse Belg dit voorjaar doodleuk zijn vierde album uit. Op Inside Outside klinkt wederom de vertrouwde Novastar-sound: grootse refreinen, kraakheldere melodieën en emotionele zang. Bovendien zat niet de minste achter de knoppen: John Leckie, producer van onder andere The Stone Roses, Radiohead en Muse, heeft Zweegers liefde voor Britpop treffend op de plaat gevangen. De shows in Nederland en België waren afgelopen maanden dan ook stuk voor stuk stijf uitverkocht. Maar Novastar is de beroerdste niet en komt terug naar de Nederlandse clubs. Bij de show in de Maassilo vanavond zal de de Leuvense band High Hi het voorprogramma verzorgen. High Hi speelt eclectische indierock in het straatje van The Pixies en schopte het daarmee tot de finale van Humo’s Rock Rally. Zweegers, die jurylid was, was zo gecharmeerd van de band, dat hij ze meteen meenam op tour. LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).


Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Maassilo.   

donderdag 18 december 2014
Freesia
Rotown Showcase
klinkt als: Een showcase avond tjokvol aan Hiphop, Cloudrap en Trap

In samenwerking met RDAM Sneaker event en KINGZ exclusives presenteert het Rotterdamse Quantum Agency een gloednieuw event genaamd Freesia. Freesia brengt  je de crème de la crème  van de nieuwe lichting artiesten. De line-up bevat namen uit heel Nederland. 
Donderdag 18 december zal de eerste editie plaatsvinden. De avond is volledig gratis te bezoeken.

Line up:

- Sarinoah
- PRYME
- Lost
- DJ Salesman
- Sammie $edano
- Bummyboys
- Shot in the Zoo


vrijdag 19 december 2014
How To Throw A Christmas Party
Locatie: Maassilo
klinkt als: De Nederlandse Polyphonic Spree in een kerstjasje

Support: David Ahlen // Er miste iets tijdens de feestdagen van 2013. Goh, wat zou het zijn geweest? Warempel! Dat was het jaar zonder de befaamde How To Throw A Christmas Party! Het wonderbaarlijke alternatieve kerstcircus, dat begon als hersenspinsel van Lydia van Maurik (Brown Feather Sparrow, Eins Zwei Orchestra), keert dit jaar gelukkig traditiegetrouw terug! Meer dan dertig deelnemende muzikanten gaan komende december ongetwijfeld weer een uiterst bijzonder schouwspel neerzetten. Volgens van Maurik startte How To Throw A Christmas Party met het devies "samen muziek maken is leuker dan tegen elkaar opnemen". Spontaan met zijn allen kerstliedjes opnemen mondt uiteindelijk uit tot een theatraal spektakel in het verlengde van Polyphonic Spree en Sufjan Stevens. Kostuums, bijzondere rekwisieten, kerststallen en natuurlijk de sneeuw. Heel veel sneeuw. Muzikaal is het evenzeer fascinerend. Namen als Blaudzun, Eefje de Visser, Kyteman en The Black Atlantic behoren tot de How To Throw A Christmas Party-alumni. Het is daarom altijd spannend wie er dit jaar meedoen. Deze kerst kan nu al niet meer stuk! Gezien de gigantische belangstelling is het verstandig zo snel mogelijk je kaartje te kopen! LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

vrijdag 19 december 2014
Records, Beer & Burgers
klinkt als: Platenbeurs voor particulieren

In de ware traditie van de jaarlijkse kerstmarkten waarmee je wordt doodgegooid, introduceren we de eerste Records, Beer & Burgers. Ook wel het dronken zusje van het maandelijks terugkerende Records, Eggs & Coffee op de zondag ochtend. Door het groeiende enthousiasme van Rotterdams enige particuliere platenbeurs nu dus een heuse vrijdag avond editie.

 

Voor hen die nog niet bekend zijn: Records, Eggs & Coffee is een maandelijkse platenbeurs. Het is exclusief bedoeld voor en door de particuliere verzamelaar. Normaliter in de ochtend op je dooie akkertje door de de collecties van je favoriete locale DJ's en platenverzamelaars graven, onder het genot van een zaterdagnachtkater, een eitje en een bak koffie, maar vanavond dus met een burger in één hand en een biertje in de ander.

 

We motiveren iedereen om de LP's en singletjes de je toch nooit meer draait, mee te nemen en deze aan te bieden voor een mooi prijsje of te ruilen met anderen. De enige beperking die we opleggen, is om niet meer dan 1 meter platen uit te stallen, zodat het overzichtelijk blijft en de beginnende enthousiasteling niet wordt weggedrukt.

vrijdag 19 december 2014
Thirty-threes & Forty-fives
klinkt als: vinyl helden verzorgen zomerse sferen vanuit de booth

Anders en allemaal die-hard verzamelaars hopeloos verliefd op hun verzameling vinyl. Roots Rock 'n Roll, Northern Soul, Garage, Post-Punk, Wave en meer. Voor de zomermaanden passen we de vrijdagse setting aan en gaan we voor intiem. Local heroes zoals Stefan Tijs, Joe Sixpack, Rocalberti en de Wang Dang Dula dj's duiken in hun lievelings periode. Elke vrijdagavond aan andere genre!

zaterdag 20 december 2014
Kill All Hipsters
Rotown Nights
klinkt als: 100% INDIE * ELECTRO * ECLECTIC POP APPROVED!

Kill All Hipsters is dé dansavond met de fijnste indie, electro en postpunk. Het KAH DJ team staat natuurlijk weer garant voor het nodige dansvloer vertier. Alles komt voorbij deze avond: van Django Django, San Sisco en Two Door Cinema Club, tot aan The Wombats, Franz Ferdinand en Interpol. Na maandelijkse edities in Amsterdam, Utrecht en Berlijn, nu ook weer een keer in Rotterdam, want deze avond is pan-europees populair. Kill All Hipsters: ook voor hipsters! 

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

maandag 22 december 2014
Festival Stille Nacht
Met o.a. Bear's Den, Jacco Gardner, Finn Andrews (The Veils), Luke Sital-Singh, I Am Oak, broeder Dieleman
Locaties: Arminiuskerk, Paradijskerk & Rotown
klinkt als: Kwaliteitsfestival met singer-songwriters, americana en indiepop
Singer-songwriters, americana en indiepop, Stille Nacht verzamelt een rijke mix van kwaliteitsartiesten uit deze genres en zet ze neer in een intieme en warme setting; ArminiuskerkParadijskerk en Rotown zijn de locaties waar het festival zal plaatsvinden. Met de kerstdagen om de hoek, en Sinterklaas weer naar huis, zijn dit de ideale dagen voor een avond Stille Nacht.   
 
The Veils-ringleider Finn Andrews zal vandaag zijn innerlijke demonen proberen te temmen zonder zijn bandleden met een akoestische show. De troubadour met zigeunerhoed zal putten uit een rijk oeuvre van de Nieuw Zeelandse/Engelse band. Zijn doorleefde whiskystem zal binnen deze minimale setting meer ontzag wekken en ontroeren dan het al deed. Britse folkrockers Bear's Den wisten op Motel Mozaïque 2013 al een prachtig optreden te geven. Noem de muziek het liefdeskindje van Snow Patrol en Band Of Horses. Melancholie alom dus. Luke Sital-Singh is van de school 'less is more' met ijzingwekkend mooie folkpop die sterk teruggrijpt naar Bon Iver en Ben Howard. Lukes iele falset snijdt door de ziel als een warm mes door boter. Met zijn opwindende psychedelische popcollages wist Jacco Gardner in 2012 zowel Nederland als het buitenland te veroveren. Altijd boeiend, om te zien hoe een artiest zich na zo'n succesverhaal verder ontwikkelt. Verwacht sowieso een aangename dollemansrit vol pakkende orgeltjes, inventieve intermezzo's en dubbele regenbogen doorspekt met bedwelmende klankkeuren. 
 
I Am Oak kun je inmiddels wel de Townes Van Zandt van Nederland noemen: een enigmatische muzikant die onbekommerd zijn eigen koers volgt, puttend uit liedjes vol onbezoedelde pracht. Thijs Kuijken's zalvende stemgeluid een baken van troost binnen de vaak desolate simpele melodieën die hij uit zijn gitaar tovert.  Tonnie Dieleman, ofewel broeder Dieleman is een tour de force. De charismatische Zeeuwse singer-songwriter maakt bezwerende folkmuziek in dialect, beladen met religieuze thema's. Zijn tweede album Gloria is een ronduit indrukwekkend document, tevens ook zijn meest persoonlijke en experimentele. Sue The Night is het pseudoniem van de Haarlemse liedjesschrijfster Suus de Groot. De Groot is een nachtdier, en dat hoor je terug: schemerachtige, maanzieke luisterpop in het verlengde van Kate Bush en Lykke Li, compleet met Bernard Herrmann-strijkers. Het debuut Mosaic komt in januari uit, met Linda "Bombay Show Pig" van Leeuwen achter de knoppen. Het Belgische Mad About Mountains put uit de betere americana: de band klinkt ergens tussen Fleet Foxes, Neil Young en het akoestische werk van Beck in. De liedjes worden subtiel opgesierd door gelaagde synths, koortjes, blazers en strijkers. De fraaie knip-en-plak slaapkamerkop van de jonge Deen Schulz and Forever doet beroep op de ongebreidelde fantastie en pure onschuld: toen je als kind nog geloofde in de tandenfee en de monsters onder het bed. Gooi Beach Boys, Nick Drake, Kings Of Convenience en Asgeir in een sneeuwbol, schudt de boel goed door elkaar en je krijgt ongeveer Schulz and Forever. 

Line-Up Rotterdam:
Finn Andrews (The Veils)
Bear's Den
Luke Sital-Singh
Jacco Gardner
I Am Oak
broeder Dieleman
Sue The Night
Mad About Mountains
Schultz and Forever

Opgelet: Vanaf 16.00 uur kun je bij de Arminiuskerk je ticket omruilen voor een polsbandje waar je toegang hebt tot alle deelnemende locaties. 

vrijdag 26 december 2014
Losgeld
Rotown Nights
klinkt als: Coup de Sjans, VENOUR en BAARD & STAART willen feest

Classic, onbekend, bekend, het maakt niet uit. De Rotterdamse DJ's van Coup de Sjans, Venour en BAARD & STAART willen feest. Om jou te bewegen draaien ze tijdens deze editie van LOSGELD in Rotown swingende Rock, knallende R&B en zwoele Hip-Hop. Ondertussen al weer de 4e editie van dit vanaf het eerste uur mateloos succesvolle feest. 

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

zaterdag 27 december 2014
Rotown Popquiz
Dag van de Popquiz
klinkt als: Rotown’s legendarische popquiz

Vorig jaar is 27 december door de makers van de Popquiz Marathon uitgeroepen tot de Dag van de Popquiz en dat betekent wederom een editie van Rotown’s legendarische Popquiz! Dit jaar geen recordpoging (ons record staat immers nog) maar natuurlijk wel de 22e editie van de gezelligste popquiz van het land, met quizmaster Sjoerd!

Nog wat tips voor als je mee wilt spelen. Zorg dat je tenminste één teamlid hebt dat het afgelopen jaar naar de radio heeft geluisterd en je bent verzekerd van een plek in de top 10. Waarmee niet gezegd is dat er voor mensen die in de jaren ’60 zijn blijven hangen geen eer te behalen valt, dus neem gerust je oude buurman mee. Mocht je een tafel willen bemachtigen, kom dan vroeg, want het deelnamebewijs geeft alleen recht op een antwoordformulier niet op een zitplek! Of kom een hapje eten in ons restaurant, want ook dit jaar wordt het eetcafé weer betrokken bij de Popquiz. Het aantal vouchers is echter nog altijd beperkt, oftewel wees er vroeg bij in de voorverkoop. 

Entree: Gratis / Deelname: 5,00 euro (excl servicekosten) voor een voucher. Opgelet: vanaf 20.00 uur begint de uitgifte van de deelnameformulieren. 


HET REGLEMENT
- Per team heb je één deelnamebewijs nodig
- Een team mag uit maximaal 5 personen bestaan
- Het gebruik van telefoons en/of computers is ten strengste verboden, dus geen Shazam of Soundhound!

zondag 28 december 2014
VinylVerbond Rotterdam
klinkt als: Het draaien van je favoriete tracks door DJ Okkie

Vinylplaat draaiavond om bij te dineren, te ontmoeten en te praten over muziek. Ga met je favoriete elpee op de foto en wellicht draait DJ Okkie je lievelingsnummer van je meegebrachte plaat. Alles kan én mag. Be the event!

zondag 28 december 2014
Thirty-threes & Forty-fives
klinkt als: vinyl helden verzorgen zomerse sferen vanuit de booth

Anders en allemaal die-hard verzamelaars hopeloos verliefd op hun verzameling vinyl. Roots Rock 'n Roll, Northern Soul, Garage, Post-Punk, Wave en meer. Voor de zomermaanden passen we de vrijdagse setting aan en gaan we voor intiem. Local heroes zoals Stefan Tijs, Joe Sixpack, Roccalberti en de Wang Dang Dula dj's duiken in hun lievelings periode. Elke vrijdagavond aan andere genre!

dinsdag 30 december 2014
Pre-Party Eendracht Festival
klinkt als: Voorproefje voor Eendracht Festival 2015

Goeie muziek, interessante artiesten, drank, gezelligheid, heel veel dansen en een tipje van de sluier van het Eendracht Festival! Dat is wat je kan verwachten tijdens de pre party van het Eendracht Festival de avond voor Oudjaarsdag. Dus kom alvast in het Oud & Nieuw ritme met dit gratis feestje in Rotown én Bar3.

 

Maar wat is het Eendracht Festival? Het Eendracht Festival is het gratis Rotterdamse showcase festival dat twee keer per jaar een podium biedt aan jonge, creatieve Rotterdammers die gezamenlijk de binnenstad weer levendig willen maken. De volgende editie is op donderdag 5 februari, waar middels een containerconstructie meer dan 100 Rotterdamse muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers, verspreid over 15 locaties op en rond het Eendrachtsplein laten zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft.

woensdag 31 december 2014
NYE 2014
Met o.a. DJ's Dave Grohl & The Topless DJ's, De Raaf, Roccalberti en Rob Now
klinkt als: Going out with a bang!

De klok slaat alweer bijna middernacht en de goede voornemens staan op scherp, maar om te beginnen gaan we ons vannacht eerst nog eens goed misdragen. Het begint er toch op te lijken dat Rotown die illustere 28 jaar gaat halen en daarmee is om klokslag twaalf toch mooi de dans ontsprongen. Dat zal gevierd worden als Morrison in ’71, Cobain in ’94 en Winehouse in ’11. Party till you drop!

Om 22.00 uur opent Bar3 haar deuren om daar met de vroege vogels af te tellen naar het nieuwe jaar. Bar3 zal de gehele nacht worden gehost door 7-inch heroes Roccalberti en Rob Now en hun kornuiten. Om 0.00 uur kicken Dave Grohl & The Topless DJ’s, met o.a. De Raaf als gast, het nieuwe jaar af.

Houd de site van Rotown in de gaten voor de laatste updates van al het geweld wat we voor de jaarswisseling in petto hebben.

Vroege vogels betalen tijdelijk 15,00 euro (excl. servicekosten) voor een ticket. Dus wees er snel bij!

donderdag 08 januari 2015
The Miseries
Support: The Black Cult
Locatie: V11
klinkt als: Mikal Cronin, The Ramones, traumahelikopter

Tim Knol is naast zijn immense talent een van de meest charismatische artiesten die ons land rijk is. Hoewel Knol vooral bekend staat om zijn voorliefde voor americana, heeft hij nog een andere muse: punkmuziek welteverstaan. Het idee om The Miseries op te richten komt tot Knol tijdens een gezellige avond in de kroeg. De volgende dag staat de band met dikke katers in de oefenruimte. Een van de liedjes die hieruit voortvloeit is de single Cracking Up, vorig jaar uitgebracht op Knols label Tender Records. Sindsdien speelt The Miseries de clubs en festivals aan gruzelen met superaanstekelijke drie-akkoorden-en-gaan ragpunkanthems. In de handen van Knol wordt deze bewezen formule nieuw leven ingeblazen. Hopelijk binnenkort in de vorm van een full-length! Let op: dit optreden vindt plaats in  V11 (tegenover Wijnhaven 101)

zaterdag 10 januari 2015
Fixkes
Support: Swinder
klinkt als: Droogkomische Vlaamse dialectpop

"Geef mij Groove Is In The Heart en ik begin niet te zagen dat die maar één nummer hadden, ik begin te dansen", relativeert Fixkes-voorman Sam Valkenbergh. In het post-Kvraagetaan tijdperk is Fixkes, na zeven jaar, eindelijk toe aan een nieuw album: Weeral Halfacht. Deze plaat staat wederom bol van droogkomische dialectpopliedjes, die allemaal een bepaalde melancholiek ademen. Het credo van Fixkes anno 2014 luid: minder "kleine schattige liedjes" en "meer garage". Die nieuwe Kvraagetaan zit er dan niet tussen, Fixkes gaat met een nieuw bevattingsvermogen nog slimmer de diepte in: liedjes met lach en traan, zonder de geestige banaliteiten op te offeren. Sterker nog, de terugkeer van Fixkes is een feestje an sich. De tafels en stoelen kunnen worden geruimd. En om die hamvraag te beantwoorden: ze spelen Kvraagetaan naar verluid nog steeds.

woensdag 14 januari 2015
JD McPherson
klinkt als: Nick Waterhouse, Pokey LaFarge, Luke Winslow-King

JD McPherson uit Tulsa, Oklahoma heeft drie jaar geleden met Signs & Signifiers een album vol moderne rhythm & blues en rock-'n-roll-klassiekers afgeleverd. Met nadruk op 'modern', want McPherson mag dan een authentiek geluid toekennen, stiekem stopt hij veel moderne invloeden in zijn liedjes. Het titelnummer gebruikt bijvoorbeeld het tremolo-effect van The Smiths' How Soon Is Now… Zo huizen er meerdere, vaak verrassende elementen in McPhersons muziek. Trouw aan de oude doctrine, maar tegelijkertijd een nieuwsgierige ziel, een artiest die de sound van weleer een frisse eigentijdse injectie geeft. Dit jaar bracht McPherson The Warm Covers EP uit, met onder andere een fraaie versie van Nick Lowe's Rome Wasn't Built In A Day. In zijn prille loopbaan hoeft McPherson gelukkig niet te teren op geleende juweeltjes, want hij heeft zelf al een dikke anthem op zak met North Side Gal. Zet 'm maar eens op, dan weet je het ook weer: "Goh, is het DIE gast?" Zorg dus dat de dansschoenen gepoetst en wel zijn!

donderdag 15 januari 2015
Jan Jaap van der Wal
klinkt als: Stand up comedy in een intieme zaal

Ja, je leest het goed. Het enfant terrible van de Nederlandse stand-up comedy op de planken van Rotown. Jan Jaap van der Wal gooit het bij zijn nieuwe solovoorstelling over een andere boeg. Na een aantal try-outs afgelopen voorjaar, speelt hij Dystopia in vijftien Nederlandse poptempels. Geen grote schouwburgen, geen camera’s, geen uitgebreid licht en geluid, alleen maar een spot, een microfoon en het publiek heel dichtbij. Van Der Wal werd bij het grote publiek bekend als teamcaptain in Dit Was Het Nieuws. Al in 1997 trad hij als jongste lid ooit toe tot de Comedytrain, waar hij sinds 2006 artistiek leider is. Hij maakte tot nu toe negen solovoorstellingen, waaronder twee oudejaarsconferences. In nummer tien Dystopia plaatst hij vraagtekens bij het nut van de informatiesamenleving. Waarom zou je alles van iedereen willen weten? Waarom zou je beslissingen laten nemen door mensen waar je totaal geen vertrouwen in hebt? Wie hier het antwoord op wil weten, moet zorgen dat hij er vanavond in Rotown bij is.

zondag 25 januari 2015
De Staat (uitverkocht)
Presents Vinticious Versions
klinkt als: De Staat in een geheel nieuw jasje

Het Nijmeegse De Staat breekt in 2008 door met hun catchy gitaarrock, gekenmerkt door de inventief op stoner-leunende grooves. Inmiddels drie albums verder, met het vorig jaar uitgebrachte I_CON als laatste voetnoot, is De Staat uitgegroeid tot een van de beste livegroepen die Nederland rijk is. Torre Florim en zijn vrienden hebben nog altijd oor voor pakkende songs, maar de band omarmt meer invloeden en stijlen dan ooit tevoren. De nieuwe EP Vinticious Versions onderstreept dit nog eens nader: De Staat kleedt nummers uit eigen repertoire in een geheel ander jasje, zij het old school hip-hop, reggae, surf rock, en ja, zelfs George Baker! De komende tour zal De Staat deze 'remixversies' ook op de podia gestalte geven. We zijn reteblij dat Rotown niet wordt overgeslagen. Vanavond zien we De Staat  dus zoals we ze nog nooit eerder zagen. Zorg dus dat je snel kaartjes hebt, want naar verwachting zal deze unieke show uitverkopen!

maandag 26 januari 2015
Luke Winslow-King
Support: Belle of Louisville
klinkt als: Pokey LaFarge, C.W. Stoneking, Nick Lowe

Luke Winslow-King verzorgde tot twee keer toe het voorprogramma van Pokey LaFarge in een uitverkocht Rotown en Erasmus Paviljoen. De uit Cadillac, Michigan afkomstige Winslow-King wist zodanig indruk te maken dat een eigen headline show nu meer dan rechtvaardig is. Bij deze dus! Het debuut Everlasting Arms verpakt rock-'n-roll, Louisiana swing, delta blues en New Orleans-blazers in een warm, familiaal jasje. Je hebt artiesten die slechts een oude stijl vertalen naar nu, maar Luke Winslow-King doet veel meer. De magie zit niet alleen in zijn muziek, maar vooral zijn knappe liedjesambacht. Hij beschikt over hetzelfde gevoel voor nuance en ontwapenende charme als Randy Newman of Nick Lowe, een artiest die zelfs de zwaarste thema's ridderlijk - doch met een tikje melancholiek - kan brengen.

Belle of Louisville
Op de kades aan de Ohio River in Kentucky, vist Belle of Louisville naar verborgen liedjes. Liedjes die in de jaren dertig ontsproten aan de oevers van de Mississippi en Deltablues genoemd werden, maar ook oer-rock ‘n roll uit de vijftiger en zestiger jaren en countryrock van de twee decennia daarop. Meegetrokken door de tijd en geslepen door alle muziekstromingen, spoelden deze geluiden uiteindelijk aan. Invloeden zijn talrijk, maar onvermijdelijk zijn namen als Blind Willie McTell, Son House, Emmylou Harris, Stevie Nicks en Pokey LaFarge. Opgejaagd door de Amerikaanse zuidenwind, vertolkt Belle of Louisville americana geïnspireerd door ruim een eeuw aan muziekgeschiedenis. 

zaterdag 31 januari 2015
Justin Townes Earle
klinkt als: De zoon van country/americanalegende Steve Earle

Aan de naam Justin Townes Earle valt al meteen veel af te leiden: "Townes" refereert natuurlijk naar Townes Van Zandt en "Earle" naar zijn vader, country/americanalegende Steve Earle. Het is vanzelfsprekend dat Justin Townes Earle al vanuit de kribbe in de ban van muziek zit, zoveel in het leefmilieu als in de genen. Geboren in Nashville, Tennessee is Earle zo'n beetje de belichaming van de Amerikaanse muziekaristocratie. Op zijn 32ste kan hij zichzelf inmiddels ook een veteraan in het vak noemen, met inmiddels vijf full-lengths onder de riem. Het in september uitgekomen Single Mothers is een ode aan volwassenheid, nostalgie en gelukzaligheid. 

woensdag 04 februari 2015
Disappears
klinkt als: SUUNS, Spacemen 3, The Birthday Party

Schurende gitaren, onheilspellende post-punkbas, gitzwarte baritonzang en gejaagde motorikbeats zijn aan de orde van de dag bij Disappears uit Chicago. De band wist onlangs de show te stelen op zowel Eindhoven Psych Fest als in het voorprogramma van Slint. Een machtige liveband hier vanavond, klinkend alsof leden van Television, Spacemen 3 en The Birthday Party samen een krautrockgroep hebben opgericht. Achter al die desolate verdoemenis huizen knappe (pop)songs, al is het Disappears daar totaal niet om te doen. Op het podium smeert de band rondom Brian Case de vervaarlijke no-gaze sferen zo lang mogelijk uit tot een bedwelmende koortstrip.

zaterdag 14 februari 2015
Hiss Golden Messenger
klinkt als: Wilco, Phosphorescent, Megafaun

De uit Durham, North Carolina-afkomstige MC Taylor keerde in een ver verleden zijn hardcoreroots de rug toe om met Amerikaanse folkmuziek diepere emoties en songmaterie te verkennen. Onder zijn alias Hiss Golden Messenger heeft hij al vier albums op zak, met het dit jaar uitgebrachte Lateness of Dancers als laatste wapenfeit. Waar Taylor op zijn eerste drie platen een glas-half-leeg gevoel bevecht, laat hij zich op het nieuwe album op de vloer leiden met een glas-half-vol kwintessens. De demonen zijn er nog altijd, maar de zon breekt nu eindelijk door. De folk en alt.country-songs uit Taylors pen ademen een warme soulvolle gloed, die je doet smachten naar een eindeloze treinreis door de streken. Muziek met een groot gouden hart.

maandag 16 februari 2015
Viet Cong
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Deerhunter, Guided By Voices, Television

Canada lijkt tegenwoordig een tsunami aan spannende gitaarbands te leveren. Gelukkig heeft Rotown de vinger stevig op de pols: het viertal Viet Cong uit Calgary bijvoorbeeld, die reeds hun debuutplaat hebben aangekondigd. In 2012 begon Viet Cong als project van ex-Women leden Matt Flegel en Mike Wallace, Danny Christiansen en Monty Munro (Chad Vangaalen). Op de eerste release, de EP Cassette, hoor je een overvloed aan bekende geluiden: de catchy lo-fi rock van Guided By Voices, de dreampunk van Deerhunter, de gerafelde art-rock van Television. Toch klinkt Viet Cong tegelijkertijd als geen van deze bands, en dat is bijzonder knap. Muziek die nerveus kraakt en siddert, als een duveltje uit een doos springt met een verrassend pakkende melodie, of juist walmt in een mistige noisetrip. 

donderdag 26 februari 2015
Wallace Vanborn
klinkt als: Queens of the Stone Age, Triggerfinger, Masters of Reality

België houdt al jaren een goede traditie levend als het gaat om desert rock van het bovenste plateau. Millionaire, Eagles Of Death Metal (twee bands waar Tim Vanhamel in speelde)…oja, een bandje genaamd Triggerfinger, hebben dit inmiddels bewezen. Het Gentse trio Wallace Vanborn zet de trend het afgelopen decennium niet alleen knap voort. Ze laten zien dat er binnen het stonergenre nog altijd heuse vernieuwing plaatsvindt. Het dit jaar uitgebrachte The Orb We Absorb bevat niet alleen in een stormvloed aan monsterriffs, de band weet slim stijlen als glamrock, prog en psychedelica in hun sound te verweven. Het album is opgenomen door niemand minder dan Masters Of Reality-voorman en boegbeeld Chris Goss. Als iemand kan uitleggen waarom je Wallace Vanborn niet mag missen, is het de meester zelf: Take QOTSA quality riffage, but 10 x weight, add swinging crazy drums and monster ass bass and you might have something like Wallace Vanborn.” Juist.

zondag 08 maart 2015
Guster
klinkt als: Fountains Of Wayne, Crowded House, Ben Folds

Het uit Boston, Massachussets afkomstige folkpopkwartet Guster bestaat al sinds 1991. Hoewel de band nogal relatief onbekend is in Nederland, genieten ze in thuisland van bescheiden succes. Zo haalde het in 2003 uitgebrachte Keep It Together de Amerikaanse Top 40. Deze charmante band beschikt naast ambachtelijke, melancholische popliedjes over een goeie dosis humor. Piraterij van Keep It Together  werd bijvoorbeeld bestreden door alle vocalen te vervangen met kattengemiauw op de illegale oplagen. Guster staat erom bekend coulant te zijn met bootleggers, wat ze een heuse cultstatus heeft opgeleverd in de hometaper-community. Een bijzondere band dus, die er een geheel eigen filosofie op na houdt. Maar goed, as je gewoon komt om prachtige liedjes te horen, ben je vanavond in Rotown op het juiste adres!

donderdag 19 maart 2015
Roosbeef
klinkt als: Dwarse nederpop met nieuw album

Hoewel er de laatste jaren veel Nederlandstalige zangeressen zijn ontsproten met vernuftige tongval, blijft (de inmiddels in Antwerpen woonachtige) Roos Rebergen toch een zeldzaam geval. Ze is een van de weinige muzikanten wier muziek een directe afspiegeling is van haar persoonlijkheid. Haar dwarse ambachtelijke liedjes zitten vol melancholiek en geestige hersenspinsels, met het vallen en opstaan, het verwerken, de liefde en het leven als belangrijke thema's. Terwijl haar band Roosbeef muzikaal steeds dynamischer en spannender blijft worden, bewaren Rebergens liedjes die typisch kneuterige charme. Rebergen is door de jaren heen steeds zelfbewuster gaan schrijven, en dat vertaalt zich knap uit naar het podium. Die muzikale ontwikkeling is terug te horen op het derde album KALF, dat in februari verschijnt. Tom Pintens is wederom van de partij, met als belangrijke aanwinst multitalent Tijs Delbeke (Sir Yes Sir). Vanavond zal Roosbeef na drie jaar afwezigheid terugkeren in Rotown, met ongetwijfeld nieuwe verrassingen in petto. Gezien het vorige concert op de Nieuwe Binnenweg in rap tempo uitverkocht raakte, is het verstandig zo snel mogelijk kaartjes te kopen!

zondag 22 maart 2015
Sean Rowe
klinkt als: Van Morrison, Ryan Adams, Tindersticks

Sean Rowe valt meteen op tussen collega singer-songwriters met zijn warme, soulvolle baritonstem, ergens tussen Tindersticks' Stuart Staples, 16horsepowers David Eugene Edwards en The Nationals Matt Berninger in. Het afgelopen jaar heeft Rowe voornamelijk huiskamerconcerten gegeven, maar vanavond mag hij het elektrisch doen in Rotown. Op zijn nieuwste album Madman omarmt de charismatische bebaarde troubadour de roots van soul en blues muziek, met invloeden van Wilson Pickett en John Lee Hooker. Soms komt de inspiratie weer uit onverwachte hoek: zo ontpopt hij zich bij de seventiespop van Desiree haast als speelman van de Neil Diamond, Barry White en Van Morrison-school. Zeker niet het type songwriter dat slechts met gitaar op schoot schuchter de koffiehuisjes en kroegjes afreist. Met een groot kloppend hart en natuurlijke, ietwat droogkomische charme weet Sean Rowe niet alleen te ontroeren, maar vooral ook te entertainen.