woensdag 22 oktober 2014
Popquiz Marathon
klinkt als: Legendarische popquiz in marathon vorm

Vanavond vindt dit jaar voor de eerste keer een tweede Popquiz Marathon plaats, en wel een hele speciale editie. Dit najaar hebben we namelijk een Best Of Edition voor jullie. Alle hoogtepunten van de afgelopen edities komen nogmaals langs. Dus die ene ronde die je hebt moeten missen omdat je naar 90s Pop was, kun je nu alsnog spelen! Of je kunt in de herkansing bij die andere ronde die je de vorige keer helemaal hebt verprutst. Maar denk vooral niet dat we je het nu makkelijk gaan maken. De rondes komen uit alle mogelijke edities vanaf 2010, dus ook rondes die je alleen in Groningen of Tilburg hebt mee kunnen spelen en we hebben natuurlijk alle rondes wel behoorlijk aangepast en aangevuld met fragmenten van nu.

Verder werkt de Popquiz Marathon weer hetzelfde als voorgaande edities. Er kan op diverse locaties door de stad gespeeld worden met verschillende rondes die allemaal een eigen thema hebben. Of je nu een metalhead bent of alleen van Nederlandstalige muziek houdt, er is altijd ergens een ronde waarin je kunt uitblinken. Tussen 19.00 uur en 20.00 uur kunnen de vouchers in Rotown omgewisseld worden voor een stempelkaart en een startpakket voor het gehele team.

Er is genoeg tijd om aan zeker drie tot vijf rondes deel te nemen. Elke ronde op elke locatie is anders en je kan dus helemaal je eigen quiz samenstellen zonder dat je twee keer dezelfde vragen krijgt voorgeschoteld. Alle punten worden keurig bijgehouden en rond 23.30 uur wordt in Rotown het winnende team bekend gemaakt. Je kan de quiz alleen winnen als je aan minimaal drie rondes op twee verschillende locaties hebt meegedaan.

LET OP: Omdat niet iedereen vrij heeft op 23 oktober, stoppen we deze editie iets eerder en zullen de laatste rondes om 23.00 uur afgelopen zijn. Dan hoeft er niemand te laat op het werk te komen de volgende dag.

EARLY BIRDS MEER KANS OP DE OVERWINNING
De eerste 50 teams die zich aanmelden krijgen in de week voor de start van de marathon een overzichtje van alle verschillende rondes van de Popquiz Marathon. Daarbij krijgt je team een duidelijke uitleg wat de verschillende thema's inhouden. Alle andere teams moeten het alleen doen met de vaak bijzonder vage omschrijving op het blokkenschema. Een groot voordeel bij het uitstippelen van je quizparcours dus!

Je kunt je ook weer opgeven voor de wekelijkse oefenquizzen, om quizspieren al goed los te maken. Koop direct je teamkaart en mail het ticketnummer door naar info@popquizmarathon.nl.

SPELREGELS 
- Per team heb je één deelnamebewijs nodig
- Een team mag uit maximaal 5 personen bestaan
- Een team kan alleen meedoen met een geldige stempelkaart
- Elk team moet aan minimaal 3 rondes op 2 verschillende locaties hebben meegedaan om te kunnen winnen
- Als een team aan meer dan 3 rondes heeft meegedaan, tellen de laagste ronde scores niet mee
- Het gebruik van telefoons en/of computers is ten strengste verboden, dus geen Shazam of Soundhound!!
- Alleen teams die hun (volle) stempelkaart voor 23:10 uur inleveren bij Rotown, maken kans op de overwinning
- Het team dat een ronde wint krijgt 10 bonuspunten. Het loont dus de moeite op zoek te gaan naar de rustigste locaties

donderdag 23 oktober 2014
Boys! Boys! Boys!
Rotown Nights
klinkt als: Een avond vol dansbare house, electro, disco en aanverwante artikelen

Boys! Boys! Boys! is terug, met wederom weer een avond vol dansbare (italo)house, electro, disco en alles daar tussen, don't miss out!

vrijdag 24 oktober 2014
Tangarine
Locatie: LantarenVenster
klinkt als: De Simon & Garfunkel van de lage landen

Support: Jesse Woodson Goed nieuws: Tangarine gaat weer de Nederlandse zalen in, samen met hun kickass band. Kon ook niet anders: de clubtour van begin 2014 was volledig uitverkocht. Sinds het verschijnen van Seek & Sigh in mei 2013 is het sowieso één grote zegetocht voor de jongens. Elk festival en elke popzaal werd platgespeeld en dan werden ze ook nog eens als DWDD huisband ingelijfd. Het nieuwe album van Tangarine verschijnt in augustus en zal worden gepresenteerd op Lowlands 2014. Tijdens de Move On-tour komend najaar zullen ze al die tijdloze liedjes spelen in de mooiste zalen van Nederland. LET OP! Dit optreden is in LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996).

vrijdag 24 oktober 2014
Thirty-threes & Forty-fives
klinkt als: vinyl helden verzorgen zomerse sferen vanuit de booth

Anders en allemaal die-hard verzamelaars hopeloos verliefd op hun verzameling vinyl. Roots Rock 'n Roll, Northern Soul, Garage, Post-Punk, Wave en meer. Voor de zomermaanden passen we de vrijdagse setting aan en gaan we voor intiem. Local heroes zoals Stefan Tijs, Joe Sixpack, Rocalberti en de Wang Dang Dula dj's duiken in hun lievelings periode. Elke vrijdagavond aan andere genre!

zaterdag 25 oktober 2014
Kishi Bashi
Locatie: Paradijskerk
klinkt als: Owen Pallett, MGMT, Son Lux

K. Ishibashi speelde jarenlang als sessiemuzikant bij artiesten als Regina Spektor, of Montreal en Sondre Lerche. In 2012 kwam hij met zijn eigen project, Kishi Bashi, waarmee hij vanavond aantreedt in de Paradijskerk. Het tweede album Lighght  (vernoemd naar het wereldberoemde one-word gedicht van Aram Saroyan) smelt pop en klassiek op eigenaardige wijze samen, met hetzelfde vernuft als Owen Pallett en Ryan Lott (Son Lux). Net als Pallett is de viool de voornaamste werktuig. Door middel van loops, samples, elektronica en beatboxing brengt Ishibashi zijn levenslustige, dynamische songs pas tot bloei, waardoor de muziek een soort futuristische sfeer ademt. De Japans-Amerikaanse Ishibashi verwijst bovendien vaak naar zijn roots: de titel van de vorige plaat 151a is gebaseerd op de Japanse term ichigo ichie (wat vertaalt naar "one time, one meeting") een Japanse term vaak toegepast bij theeceremonies. "This one moment in time is unique, enjoy it with all its imperfections", aldus Ishibashi zelf. Een beter devies kunnen wij niet bedenken. Let there be Lighght!  LET OP: dit optreden is in de Paradijskerk (Nieuwe Binnenweg 25).

zaterdag 25 oktober 2014
35 & Still Alive
klinkt als: Dansen zonder kinderen

35 & Still Alive is de dansavond voor iedereen die 30+ is, of zich zo voelt. Wil je uren dansen, maar heb je geen zin om in het holst van de nacht thuis te komen? Dat komt goed uit, 35 & Still Alive begint al om 21.00 uur met de beste plaatjes van toen en nu. Verwacht geen uitgekauwde dance classics-avond; het blijft tenslotte Rotown, dus je hoort de leukste dansliedjes uit alle decennia voorbijkomen. Heb je genoeg energie, dan mag je van ons natuurlijk ook gewoon door blijven dansen tot sluitingstijd, want de dj’s draaien tot 4 uur. Met extra veel extra’s zoals dj-collectief Dave Grohl & The Topless Dj’s, naamstickers die gratis shotjes opleveren, twee dansvloeren en nog veel meer.

Bestel voor 1 oktober je kaartje en je ontvangt ook nog eens een speciale goodiebag!

zaterdag 25 oktober 2014
Thomas Azier
Locatie: Maassilo
klinkt als: Nederlands wonderkind maakt futuristische pop uit Berlijn

Support: Yuko Yuko // De in Berlijn woonachtige Thomas Azier is een van dé spraakmakende Nederlandse artiesten van het moment. Dat hij voor wereldster Stromae nummers schrijft is slechts een bevestiging van zijn immense talent. Thomas Azier is echter niet het type Bruno Mars dat na jaren achter de schermen zelf ontpopt als bona fide popidool. Met zijn strakke looks en kledij, bijna een soort jonge knappe versie van Max Headroom, zou Azier makkelijk dit pad kunnen bewandelen. Nee bedankt, Thomas Azier is veel te eigenwijs. De 26-jarige zonderling is een rusteloze ziel die zijn aanleg voor liedjes schrijven en produceren inzet voor de muziek die zijn huidige habitat reflecteert: het complexe singuliere nachtleven van Berlijn. Vijf jaar lang heeft Azier in de Duitse hoofdstad aan zijn voortreffelijke debuut LP HYLAS  gesleuteld, wat resulteerde in een donker, roerend popgeluid. Azier is als het ware een echte multitasker, opererend met elektronica, analoge apparatuur, drummachines en natuurlijk zijn getergde croonerstem. Inmiddels heeft Aziers een live-reputatie opgebouwd die niet onderdoet aan zijn sterke repertoire. Het industriële pand van de Maassilo lijkt ons daarom de perfecte setting voor deze bijzondere, indringende muzikant. Let op: dit optreden vindt plaats in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2)

Houders van een Rotown clubcard kunnen dit concert geheel gratis bezoeken! Bestel hiervoor online het 'Clubcard Voordeelticket'. 

zondag 26 oktober 2014
Michael Prins
Locatie: Paradijskerk
klinkt als: Ron Sexsmith, Nick Drake, Damien Rice

Een journaliste vraagt liedjessmid Michael Prins: "Hoe belangrijk is de liefde voor jou?" Prins staart eventjes in de verte en weerlegt de vraag vervolgens richting haar: "Net zo belangrijk als voor jou." Prins wint in 2013 het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland en verkocht niet lang daarna (in december) Rotown uit. Dit zijn slechts twee voetnoten in zijn nog prille carrière. Merkwaardiger is de bescheidenheid, levensobservaties en melancholie die hij zowel in het echte leven als binnen zijn liedjes toepast. Prins beschikt over de natuurlijke charisma van een heuse troubadour. Hij kan je plotsklaps midden in het hart raken zonder er al teveel woorden aan vuil te maken. Hoewel de liedjes zijn doordrenkt in weemoed, heeft hij net als Nick Drake die kalmerende zalvende stem, die je veilig naar de overkant loodst. Dat is het knappe aan Prins, hij gooit je door de mangel en is trefzeker op de tere plekken van je ziel. De soelaas in zijn muziek blijft echter altijd om de hoek komt kijken. Een uiterst innemende hartendief als Prins verdient dan ook een net zo innemende setting: de betoverende galm van de Paradijskerk. Wacht niet al te lang met het kopen van een kaartje, vanwege beperkte capaciteit. LET OP: dit optreden is in de Paradijskerk (Nieuwe Binnenweg 25).

zondag 26 oktober 2014
Records, Eggs & Coffee
Met VinylVerbond Rotterdam
klinkt als: Platenbeurs voor particulieren

Records, Eggs & Coffee is een nieuwe maandelijkse platenbeurs op de zondagochtend. Het is exclusief bedoeld voor en door de particuliere verzamelaar. Je kunt deze ochtend onder het genot van een zaterdagnachtkater, een eitje en een bak koffie op je dooie akkertje door de de collecties van je favoriete locale DJ's en platenverzamelaars graven, of met je eigen bak aan een tafel plaatsnemen om je verzameling uit te dunnen. We motiveren iedereen om de LP's en singletjes de je toch nooit meer draait, mee te nemen en deze aan te bieden voor een mooi prijsje of te ruilen met anderen. De enige beperking die we opleggen, is om niet meer dan 1 meter platen uit te stallen, zodat het overzichtelijk blijft en de beginnende enthousiasteling niet wordt weggedrukt. 

Records, Eggs & Coffee valt samen met het Katerontbijt, waar je voor een tientje los kan gaan op het buffet onder het genot van een bakkie pleur. 

Aansluitend op Records, Eggs & Coffee host DJ Okkie het Rotterdamse Vinyl Verbond. Ga met je favoriete elpee op de foto en wellicht draait DJ Okkie je lievelingsnummer van je meegebrachte plaat.

donderdag 30 oktober 2014
Gap Dream
Locatie: V11
klinkt als: White Fence, Ducktails, Mac DeMarco

Gap Dream is weer zo'n prachtige Burger Records vondst, een vijver waar Rotown de laatste tijd ook veelvuldig uit vist. Deze garagerockers meten een lome psychpopsound aan die doet denken aan de tijd dat de British Invasion-bands hun geest verruimden met acid en LSD. Zoals de naam ook doet vermoeden, hangt er een bedwelmende nachtelijke gloed rondom de songs die frontman Gabe Fulvimar nonchalant uit de mouwen schudt. Fulvimar heeft best wel een merkwaardige achtergrond: hij speelde ooit in een ver verleden met de inmiddels immens populaire bluesrockers The Black Keys. Gap Dream zal vanavond aantreden op het rode lichtschip V11 met een repertoire van maanzieke trippy rammelpopliedjes. Een verrijkende ervaring op zichzelf, veronderstellen wij! Let op: dit optreden vindt plaats in  V11 (tegenover Wijnhaven 101)

Houders van een Rotown clubcard kunnen dit concert geheel gratis bezoeken! Bestel hiervoor online het 'Clubcard Voordeelticket'. 

donderdag 30 oktober 2014
Losgeld
Rotown Nights
klinkt als: Coup de Sjans, VENOUR en BAARD & STAART willen feest

Classic, onbekend, bekend, het maakt niet uit. De Rotterdamse DJ's van Coup de Sjans, Venour en BAARD & STAART willen feest. Om jou te bewegen draaien ze tijdens deze editie van LOSGELD in Rotown swingende Rock, knallende R&B en zwoele Hip-Hop. Ondertussen al weer de 4e editie van dit vanaf het eerste uur mateloos succesvolle feest. 

Mis niks van Rotown's nachtprogramma door de pagina Rotown Nights op Facebook te liken! 

vrijdag 31 oktober 2014
Moss
Support: Alamo Race Track
Locatie: Maassilo
klinkt als: Het Nederlandse antwoord op Grizzly Bear en The Shins

Het Amsterdamse Moss heeft zich na drie albums ontwikkeld tot een van de beste bands die de lage landen rijk is. Het vertrek van bassist Jasper Verhulst (die zich voegde bij Jacco Gardners band) was echter een van de vele voorvallen in een zwaar 2013. Moss keert in 2014 gelukkig met verve terug met het bezwerende We Both Know The Rest Is Noise. Marien Dorleijn en zijn vrienden geven nieuwe bassist Koen van der Wardt meteen een glansrol op het album: zo verzorgt hij de leadzang op het tedere Bruised en is hij de sleutelfiguur van de bijna kraut(!)-achtige ritmesectie op New Shape en Health. Het moge duidelijk zijn: in een tijd waar vluchtige hypes het voortouw nemen blijft Moss zich vrolijk door ontwikkelen, zonder ook maar iets aan zeggingskracht in te boeten. Dat kunnen alleen aller- allerbesten. Eerder dit jaar liet Moss op Motel Mozaïque zien een betere liveband te zijn dan ooit tevoren. Dit keer mag Moss aantreden in de Maassilo, want Rotown is inmiddels toch écht te klein. Alamo Race Track zal deze avond als special guest het voorprogramma verzorgen. Na de succesvolle theatervoorstelling How Long is Now van Conny Janssen Danst en de internationaal gevierde voorstelling Lebensraum van Jakop Ahlbom is de band nu klaar voor de clubs en festivals. Het nieuwe album staat gepland voor januari 2015 en zal uitkomen op Excelsior Recordings. LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

vrijdag 31 oktober 2014
27 Club Halloween
klinkt als: Dansen op Dead Elvis

Vrijdag 31 oktober vieren we twee dingen: Rotown bestaat 27 jaar en het is Halloween. Dat gecombineerd kan natuurlijk maar één ding betekenen: dansen tot je erbij neervalt in 27 Club stijl.

Ja, je moet verkleed!
Je mag natuurlijk verkleed gaan als Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison of een van de andere 27 Clubleden, maar een beetje meer creativiteit wordt gewaardeerd. Wil je bijvoorbeeld komen als de agent die het verkeer bij de begrafenis van Amy Winehouse regelde? Prima! Of als de dokter die de rigor mortis van Jimi Hendrix vaststelde? Ook goed! Al kom je als de tuinman van Brian Jones, wij vinden alles best zolang je maar verkleed bent.

Ja, er valt wat te winnen!
Degene met de beste outfit – of met het beste verhaal erbij – gaat keihard in de prijzen vallen. Die persoon mag namelijk de hele maand november gratis met een vriend of vriendin naar elke Rotownshow, inclusief de concerten op locatie. Dat is toch de moeite van een gek pruikje wel waard. 

Nee, dat is niet alles!
Om de avond een smaakvol tintje te geven, kun je als stervende rockster op de foto. Of je nu graag het leven uit wil stappen in een badkuip, met een spuit in je arm, of met de loop van een jachtgeweer in je mond, wij regelen het voor je.

Ja, er is NOG meer!
Speciaal voor deze Halloween Nacht wordt overgevlogen: de legendarische Dead Elvis & His One Man Grave. (Elvis was natuurlijk al wat ouder toen hij overleed, maar hij heeft wel precies 27 noteringen in de Nederlandse top 40 gehad. Wat ons betreft maakt hem dat een perfect 27 Clublid…)


OPGELET: Met je Zombificatie Voucher heb je gratis toegang tot Rotown deze avond. Eerder op de avond zal de Rotterdam Zombie Walk plaatsvinden. 
 

vrijdag 31 oktober 2014
The History of Apple Pie
Locatie: V11
klinkt als: The Pains of Being Pure At Heart, My Bloody Valentine, Yuck

De naam klinkt als een masterclass op de Libelle Zomerweek. Toch zou je al kennis gemaakt kunnen hebben met The History of Apple Pie op Best Kept Secret en London Calling – niet de minste festivals als het aankomt op het spotten van veelbelovend talent. Stephanie Min en Jerome Watson begonnen The History of Apple Pie in 2011 in hun studentenhuis in Londen en brachten vorig jaar debuutalbum Out Of View uit. De aanstekelijke mix van ‘80s shoegaze en zomerse dreampop stond binnen no time bovenin de Engelse charts en de band werd binnengehaald als de nieuwe My Bloody Valentine. Of dat terecht is of niet, zeker is dat The History of Apple Pie in elk geval een stuk productievere band is. Want krap een jaar later is het alweer tijd voor album nummer twee, Feel Something. Op deze plaat perfectioneert de band de sound met dichtgesmeerde gitaarmuren, melodieuze pianoloopjes en de liefelijke zangstemmen van frontvrouw Stephanie Min en bassiste Kelly Lee Owens nog verder. Let maar op: in V11 gaat dat straks weghappen als, eh, appeltaart.

zaterdag 01 november 2014
The Apers
Supports: Acid Baby Jesus & So-Cho Pistons
Riot at Rotown
klinkt als: Releaseparty van Rotterdamse punklegende

Sinds 1996 maken The Apers podia in binnen- en buitenland onveilig met hun hyperenergieke punkanthems. De Rotterdamse herrieschoppers hebben anno 2014 nog altijd even veel schijt-aan-alles als in de beginjaren, met een liefde voor The Ramones als grondbeginsel. Vanavond zijn ze terug met hun eerste album in vijf jaar, Confetti On The Floor en dat mag groots gevierd worden. Kevin Aper en zijn makkers nemen maar liefst twee bands mee om het feest goed op gang te brengen. Het Griekse kwartet Acid Baby Jesus voorziet hen garagerock-meets-Velvet Underground-geluid van zwoele Mediterraanse tinten. So-Cho Pistons mogen zich best de Japanse tegenhangers van The Apers noemen. Het uit Hiroshima afkomstige trio grossiert net als de Rotterdammers in aanstekelijke hals-over-kop viertellenpowerpunkpop. Natuurlijk zullen The Apers het stokje overnemen en doen wat ze beter kunnen dan welke Rotterdamse band dan ook: in hoog tempo een vlammend punkfeestje aanstichten, met knallers als Whatever It Takes, Reanimate My Heart en Too Many Backpacks At The Show. Every day is a punk rock day, maar vanavond geldt dat credo dubbel en dwars. Niet kapot te krijgen, The Apers!

zondag 02 november 2014
La Luz
Support: Slow Down Mollasses
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Ubercatchy surfpop meets Mazzy Star en The Ronettes
Sinds het notoire Burger Records aanwaaide met de EP Damp Face zijn de vier dames van La Luz non-stop op tournee. Soms met rampzalige gevolgen: na een show met Of Montréal raakte het busje van de band in harde botsing met een enorme truck. Gelukkig behoort deze sympathieke band uit Seattle nog tot de levenden om full-length debuut It's Alive hier in Rotown te kunnen vertolken. De "casual coolness" die deze elf liedjes ademen doet niet af dat de sound van La Luz ontzettend geraffineerd in elkaar zit. De aanstekelijke surfpop en garagerock vangt zowel de bombast van Phil Spector als de benevelde mystiek van Mazzy Star. La Luz leeft voor het optreden en zal er vanavond hoe dan ook in slagen je tot dansen te verleiden!
 
vrijdag 07 november 2014
The Kik
Support: The Black Marble Selection
Locatie: Maassilo
klinkt als: Onvervalste ‘nederbeat’ van Rotterdamse klasse

Als Rotterdams podium zijn we maar wat trots op ‘onze jongens’ van The Kik. In een relatief korte tijd werkte de enthousiaste band zich op tot het neusje van zalm in de Nederlandse popwereld en schopten ze het zelfs tot huis-band bij De Wereld Draait Door. De ras-Rotterdammers (oké, en een enkele Tilburger) vergeten niet waar hun roots liggen. Afgelopen april presenteerde de band het tweede album 2 al in Rotown, met een enorme rij enthousiaste fans voor de deur als gevolg. Als dit tafereel één ding duidelijk maakte, is het dat de link tussen The Kik en The Beatles niet alleen maar meer puur op muzikale overeenkomsten is gebaseerd. Met het succes van 2 en de show die de band onlangs gaf op Lowlands, gaan we daarom op vrijdag 7 november een maatje groter, en wel in de Maassilo. Want op vertrouwde grond klinkt die fijne nederbeat net een beetje lekkerder en met Dave von Raven voorop wordt het toch altijd gezellig. LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

Dit concert is de opener van de Rotterdamse Popweek en wordt georganiseerd in samenwerking met de Popunie

vrijdag 07 november 2014
Cloudhead Bookings Label Night
Locatie: V11
klinkt als: Het beste uit de stal van nieuw Rotterdams boekingskantoor

Cloudhead Bookings is een nieuw Rotterdams boekingskantoor. Aan het stuur van het schip staan Xander van Dijck en Mitchell Quitz, samen werken ze aan het opzetten van een nieuw platform voor alternatieve muziek in Rotterdam. Cloudhead Bookings verzorgde onder andere tours door Polen, Duitsland, Frankrijk en België. Ook stonden acts van het roster op festivals als Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Motel Mozaique, Oerol, Metropolis Festival en Eendracht Festival.

Feaver
Feaver is een indiefolk band uit Rotterdam. Onlangs verscheen hun debuutalbum A Year From This Day. Deze werd vergezeld met de single/videoclip Train. Feaver speelt mooie, pakkende liedjes die je oppakken en honderd meter verder pas weer los laten.

Joe Madman & The Sidewalkers
Joe Madman & The Sidewalkers brengen een manische mix van rock’n’roll, psychedelica en Tabasco. Ze hebben zich laten inspireren door bands zoals The Cream, The Experience & Iggy Pop.

The Afterveins
The Afterveins is een band die ontstaan is uit een reünie van oude vrienden. Live creëert de band een atmosfeer waarin in je zowel fysiek als mentaal wordt gedwongen te bewegen. Of je het leukt vindt of niet, je kant niet om ze heen.

The Sweet Release of Death
Het Duistere noise-trio The Sweet Release of Death is één van de beste noisebands die Rotterdam te bieden heeft. Geïnspireerd door de rauwe werkwijze van bands zoals Blonde Redhead en Sonic Youth maken ze eigenzinnige bak herrie. Oordoppen zijn geadviseerd.

De Skaggerz
Sinds jaar en dag brengen De Skaggerz de hardste party-reggae-ska-punk naar Nederlandse podia en festivals. De zes merkwaardige wezens waaruit de band bestaat slagen er telkens weer in om alledaagse momenten om te toveren in ware zweetsessies waar je als bezoeker geheid met meer energie uit komt dan dat je er in ging. Let op: dit optreden vindt plaats in  V11 (tegenover Wijnhaven 101)

zondag 09 november 2014
Siinai (afgelast)
klinkt als: Neu!, Mogwai & Vangelis

Spijtig nieuws! Door ziekte van een van de bandleden van Siinai zijn alle optredens dit najaar afgelast, waaronder de show in V11. Het geld van online gekochte kaarten wordt automatisch teruggestort. Kaarten die gekocht zijn bij een voorverkoopadres (Rotown café, Plaatboef, Velvet) kunnen geretourneerd worden bij hetzelfde voorverkooppunt. Statement van de band:

Dear all,


We are very sorry to inform you that due to a sudden and severe change in health condition, one band member of SIINAI has to go to medical treatment immediately.

The band has decided to cancel all of the performances for the rest of the year.
At this point we are uncertain about the re-scheduling of the shows.
Thanks for your understanding and hope to talk to you soon, if the conditions change.

SIINAI

donderdag 13 november 2014
Boekpresentatie 'OFF Rotterdam'
Rotterdamse Popweek
klinkt als: Feestelijke lancering van het OFF Rotterdam-fotoboek
Sinds november vorig jaar volgt fotograaf Marcel Kollen zeven Rotterdamse bands op de voet: Rats on Rafts, Wolf In Loveland, Mark Lotterman Band, Ming's Pretty Heroes, YOKOCOLA, La Boutique Fantastique en Half Way Station. Kollen legt in die periode bijzondere momentopnamen binnen het muzikantenbestaan vast, samengebundeld in het OFF Rotterdam fotoboek. Vanavond wordt het boek feestelijk gelanceerd met optredens van vier participerende artiesten. 
 
Met een rauw stemgeluid en doorleefde liedjes is Mark Lotterman een uniek artiest. Zijn muziek zit vol zwarte humor en verrassende kruisbestuivingen, de muzikale grens continu opzoekend. Wolf In Loveland is een hechte zevenkoppige groep, aangevoerd door de oorspronkelijk Zeeuwse songsmid Jan Minnaard. Hoewel de liedjes sterk teruggrijpen naar de throwbackrock van Neil Young, CSN en The Band, geeft Minnaard deze muziek een knappe eigentijdse draai. De rauwe country en blues van folk-helden Half Way Station voert je als luisteraar mee naar vervlogen tijden, de ultieme onthaasting voor het gejaagde stadsleven.  De oproerlingen van Rats on Rafts mogen met hun gehaaide post-punk de boel met uitroepteken afsluiten. De band is momenteel druk bezig met de opvolger van het succesvolle The Moon Is Big, dus wie weet krijgen we hier vanavond alvast een mooi voorproefje van. 
zondag 16 november 2014
Amatorski
klinkt als: Portishead, Beach House, Efterklang

Amatorski is een van de meest intrigerende bands die onze zuiderburen rijk is. De band rondom de enigmatische zangeres/multi-instrumentaliste Inne Eysermans betoverde begin 2012 in een uitverkocht Rotown met hun fraaie lo-fi luisterpop. Met een nieuw album op zak, getiteld From Clay To Figures, keert de band vanavond terug naar de Nieuwe Binnenweg. Het album kreeg lovende woorden van onder andere het Britse The Guardian. De compactere, naar triphop loerende songs van het debuut TBC hebben plaats gemaakt voor een introverter, fragmentarischer geluid: de arrangementen zijn fragieler en kleiner, bijna met dezelfde zorgvuldigheid samengesteld als een horloge of legpuzzel. Amatorski anno 2014 ontleent haar geluid nu meer van de neo-klassieke pop van Efterklang, het spaarzame minimalisme van Phillip Glass en de vreemdsoortige mystiek van Boards of Canada. Een grote creatieve 'leap of faith' voor Amatorski, wier live-reputatie al sinds 2011 in ons collectieve geheugen gemetseld is. De band is alleen maar beter en spannender op geworden, met een optreden op het Best Kept Secret Festival als laatste wapenfeit. Laat de kans ze hoogstpersoonlijk te aanschouwen dus niet onbenut!

maandag 17 november 2014
Anais Mitchell
Locatie: Paradijskerk
klinkt als: Laura Marling, Ray LaMontagne, Kathleen Edwards

Er bestaan nog altijd steengoede singer-songwriters die de traditionele Amerikaanse folk omarmen. Anais Mitchell uit het pastorale Vermont is er zo eentje. Jarenlang leverde ze albums onder de hoede van Ani DiFranco's Righteous Babe Records, nu spreidt ze haar vleugels met haar eigen onafhankelijke label Wilderland. Op het album Hadestown kreeg ze hulp van onder andere Bon Iver en The Low Anthem, vervolgens ging ze mee op tournee met Richard Thompson, Josh Ritter en Punch Brothers. Mitchell is een verhalenverteller pur sang: ze vertolkt haar liedjes vaak vanuit het perspectief van fictieve personages. Ze zingt echter met zodanig veel bezieling en doorleefdheid dat de essentie de pure emotie ongeschonden blijft. Het album Young Man In Arms is gebaseerd op het leven van haar opa en dus grotendeels geschreven vanuit het mannelijke oogpunt. Net als DiFranco en naamgenote Joni Mitchell is Anais een buitengewoon aimabel artiest om live te zien, een rasperformer die graag contact zoekt met haar publiek. Verwacht eigen werk, maar ook eigen interpretaties van traditionele Keltische en Britse folk, binnen de intieme setting van de Paradijskerk. LET OP: dit optreden is in de Paradijskerk (Nieuwe Binnenweg 25).

dinsdag 18 november 2014
Kensington (uitverkocht)
3FM Presents
klinkt als: Utrechtse hitkanon keert terug voor intieme show

Kensington mag zichzelf momenteel gerust de grootste band van Nederland noemen. Bij het horen van de nieuwe single Streets denken wij dat de Utrechtenaren die titel voorlopig nog even vasthouden. Wie monsterhit Home Again al een bombastische stadionrocker vond: Streets doet er nog een schepje pathos bovenop. Ondanks het megasucces van tweede album Vultures, de vele festivalshows en fanatieke fanbase ("Fansingtons") maakt Kensington graag het kleine clubcircuit onveilig. De band zal ongetwijfeld veel materiaal ten gehore brengen van het (nog naamloze) nieuwe album. Voordat Kensington zich ontpopte tot hitmachine pur sang begon de groep als onvervalste indierockband op kwaliteitslabel Snowstar Records. Die bombast komt dus niet vanuit misplaatst bravoure, maar pure oprechtheid, vertedering en broederschap. Op het podium brengt Kensington een onfeilbare lading waar tegenwoordig maar weinig bands aan kunnen tippen. Bal je vuist en joel de longen uit je lijf! Gezien de gigantische populariteit van Kensington adviseren we om zo snel mogelijk kaartjes te kopen. Twijfel dus niet!

woensdag 19 november 2014
Kensington (uitverkocht)
3FM Presents
klinkt als: Utrechtse hitkanon keert terug voor extra show

Kensington mag zichzelf momenteel gerust de grootste band van Nederland noemen. Bij het horen van de nieuwe single Streets denken wij dat de Utrechtenaren die titel voorlopig nog even vasthouden. Wie monsterhit Home Again al een bombastische stadionrocker vond: Streets doet er nog een schepje pathos bovenop. Ondanks het megasucces van tweede album Vultures, de vele festivalshows en fanatieke fanbase ("Fansingtons") maakt Kensington graag het kleine clubcircuit onveilig. De band zal ongetwijfeld veel materiaal ten gehore brengen van het (nog naamloze) nieuwe album. Voordat Kensington zich ontpopte tot hitmachine pur sang begon de groep als onvervalste indierockband op kwaliteitslabel Snowstar Records. Die bombast komt dus niet vanuit misplaatst bravoure, maar pure oprechtheid, vertedering en broederschap. Op het podium brengt Kensington een onfeilbare lading waar tegenwoordig maar weinig bands aan kunnen tippen. Bal je vuist en joel de longen uit je lijf! Gezien de gigantische populariteit van Kensington adviseren we om zo snel mogelijk kaartjes te kopen. Twijfel dus niet!

donderdag 20 november 2014
Wouter Hamel
Locatie: LantarenVenster
klinkt als: Jason Mraz, Jamie Cullum, Gavin DeGraw

Het is alweer zeven jaar geleden dat multitalent Wouter Hamel doorbrak met zijn debuutalbum Hamel. Sindsdien behoort hij tot één van de meest felbegeerde artiesten in Nederland. Ook in het buitenland heeft de charismatische zanger miljoenen harten veroverd. Met name in Korea en Japan alwaar hij inmiddels een immense populariteit geniet. Het nieuwste album Pompadour is een frisse popplaat geworden met alvast twee ijzersterke singles: het aanstekelijke Live A Little ademt een melancholisch ‘pluk de dag’-sentiment terwijl The Lights doet denken aan de betere Daft Punk-producties. Wouter Hamel is een ontwapenend entertainer met wortels in zowel de pop- als in de jazzwereld. In maart 2011 gaf Wouter Hamel voor het laatst een indrukwekkende concert in Rotown, dat indertijd ruim van tevoren wist uit te verkopen. Voor zijn nieuwste tour trekken we dan ook een ruimer jasje aan en vindt het concert plaats bij onze collega’s van LantarenVenster op de Kop van Zuid. Kaarten zijn verkrijgbaar via de reguliere verkoopkanalen van Rotown, evenals via LantarenVenster. LET OP! Dit optreden is in LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996).

donderdag 20 november 2014
I Heart Sharks
klinkt als: Foals, Friendly Fires, Kakkmaddafakka

Het is niet onbegrijpelijk dat je bij de woorden ‘Duitsers’ en ‘zomerhit’ als eerste aan David Hasselhoff moet denken. Onze Oosterburen doen een hele hoop dingen goed, maar frisse, luchtige zomerdeuntjes? Toch was Summer van I Heart Sharks uit Berlijn in 2012 voor ingewijden een zomerse favoriet en werd single Neuzeit verkozen tot hét Duitse festivalanthem van het jaar. Oké, een beetje vals spelen, want één derde van de band is Engels. Pierre Bee ontmoette Simon Wangemann en Martin Wolf in 2007 achter de dikke, betonnen muren van de Berlijnse technotempel Berghain en I Heart Sharks was geboren. De drie combineerden op debuutplaat Summer hun liefde voor techno met indiepop en new wave en voorzagen deze van Engelse, Duitse en Franse teksten. Die onweerstaanbare, ietwat melancholieke mix werd dit voorjaar verder geperfectioneerd op het vervolgalbum Anthems. Wat nou, bijna winter? Haal je shirt met afbeelding van The Hoff uit de kast en zet je zonnebril op. Vanavond is het summer in Rotown.

vrijdag 21 november 2014
Augustines
klinkt als: The Boxer Rebellion, Frightened Rabbit, The National

Augustines is een band van overlevers en knokkers. Temidden een juridisch dispuut over de rechten van de bandnaam, ging het trio uit New York strijdvaardig door het leven als We Are Augustines. Het debuut Rise Ye Sunken Ships was een belijdenis rondom de persoonlijke tragediën en rock-'n-roll-fatalismen die Billy McCarthy, Eric Sanderson en Rob Allen tien jaar lang tormenteerden. Het gelijknamige tweede album Augustines symboliseert daarentegen een overwinning. In meerdere opzichten: de band mag de naam Augustines claimen en vindt daarmee de ruggengraat meer nadruk op bemoediging en hoop te leggen. "Ik kan nu de personages in mijn nummers eindelijk de hand toereiken.", aldus frontman McCarthy. Augustines brengt anthems in veelvoud van het Springsteen-kaliber. Sympathiek, doorleefd en goudeerlijk. 

zaterdag 22 november 2014
Amen Dunes
klinkt als: Devendra Banhart, Chad VanGaalen, Kurt Vile

Soms wordt de mooiste muziek geschreven uit pure urgentie dat het einde nadert. Vlak voordat hij een paar jaar naar China verkaste, dacht de New Yorkse muzikant Damon McMahon dat het liedjes schrijven zo goed als passé was. Hij had nog een paar persoonlijke lo-fi opnames gemaakt die hij slechts met enkele vrienden deelde. Als iets goed is, vindt het echter vanzelf een bestemming. De opnames vonden in 2009 noodlottig een weg naar het label Locust Music in Chicago en voilà! McMahon had opeens een trouwe aanhang in de Amerikaanse underground. Vijf jaar na zijn terugkeer in de VS brengt McMahon onder de naam Amen Dunes het meesterwerk Love uit, een abstracte, lome folkrockplaat die raakvlakken toont met Syd Barrett, Kurt Vile en de beste luisterplaten van Beck. Op het album spelen muzikanten van Godspeed You! Black Emperor mee, een van de redenen waarom Love zo waanzinnig bezwerend en doorwrocht klinkt. Wij zijn alvast heel nieuwsgierig hoe dit live uit gaat pakken! Houders van een Rotown clubcard kunnen dit concert geheel gratis bezoeken! Bestel hiervoor online het 'Clubcard Voordeelticket'.

maandag 24 november 2014
Lamb
Support: The Ramona Flowers
Locatie: Rotterdamse Schouwburg
klinkt als: Engelse electronicaband rondom Lou Rhodes en Andy Barlow

Het Engelse electronicaduo Lamb brengt sinds 1996 de clubs en festivals naar hogere sferen. Tijdens een periode waar de triphop van Massive Attack, Portishead en Tricky in opmars was, kwam Lamb uit onverwachte hoek met een geluid dat compleet fris klonk. De blauwdruk: Rhodes' gevoel voor melodie en luisterliedjes combineren Barlows turbulente geknutsel met beats, geluidslagen en samples. Soms verzoent het duo die elementen met elkaar, op andere momenten liggen de twee met elkaar in het trammelant. Hierdoor klinkt Lamb voortdurend spannend, slalommend tussen het sinistere, de soelaas en de pure euforie. Lamb heeft haar wortels in de drum 'n bass: door de jaren heen heeft de band veel verschillende muziekstromingen binnen hun unieke benadering geïntegreerd: bijvoorbeeld breakbeat, jazz, easy listening, (neo)klassiek, pop en folk. De band is door de jaren uitgegroeid tot een behoorlijk indringende live act die nog altijd veel animo trekt op de belangrijke festivals en zalen. En welja! Dit najaar staat eindelijk een langverwachte nieuwe plaat in de planning, getiteld Backspace Unwind. LET OP! Deze show is in de Rotterdamse Schouwburg (Schouwburgplein 25). 

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Rotterdamse Schouwburg.  

maandag 24 november 2014
Curtis Harding
klinkt als: Cee-Lo Green meets The Black Lips

Wie de docu 20 Feet From Stardom heeft gezien weet dat het hard kan gaan met achtergrondzangers- en zangeressen. De uit Atlanta afkomstige Curtis Harding staat zes meter van Cee-Lo Green op de planken, voordat hij zelf naam maakt met het door Burger Records uitgebrachte Soul Power. Een creatieve vonk slaat aan wanneer Harding in een kroeg aan de praat raakt met niemand minder dan Cole Alexander van The Black Lips. Harding verzoent op Soul Power zijn gospel-erfgoed met het rauwe spontane van garagerock, een sound die hij tot 'sloppin' soul' omdoopt. Sensationeel, authentiek en achteloos cool. 

dinsdag 25 november 2014
Twin Atlantic
klinkt als: Biffy Clyro, Kensington, Morning Parade

Net als grote broer Biffy Clyro grossiert het Schotse Twin Atlantic in monolithische arenarock die barst van de onstuimige positieve energie. De opnames van het derde album The Great Divide brengt het kwartet langs thuisstad Glasgow, Wales en uiteindelijk Topanga Canyon in Los Angeles. Na al vele zieltjes te hebben gewonnen aan de andere kant van de Noordzee krijgt Twin Atlantic nu ook in Nederland voet aan wal met de zonnige eerste single Heart And Soul, dat afgelopen mei tot 3FM megahit werd omgedoopt. Voordat de band zich definitief aanmeet bij de grotere podia zal het kleine clubcircuit onveilig worden gemaakt. Gezien de gestaag groeiende populariteit van Twin Atlantic is het daarom een mooie buitenkans ze hier in het intieme Rotown te bewonderen. Fans van Kensington, Morning Parade en Kings Of Leon kunnen alvast blind een kaartje kopen.

donderdag 27 november 2014
Sinkane
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Yeasayer, Washed Out, Jungle

Ahmed Gallab, oftewel Sinkane, liet vorig jaar op Motel Mozaïque een blijvende indruk achter. De man is veelgevraagd muzikant, in dienst tredend van bands als Yeasayer, Caribou en Of Montreal. Als Sinkane schept Gallab zijn eigen muzikale verbeeldingskracht tot een spannende futuristische popsound. Zijn nieuwste album Mean Love is een aanstekelijke potpourri van seventies funk, samba, electropop en Motown hitsellers, die hij fineert in een eigenwijs caleidoscopisch jasje. Wat Sinkane van genregenoten blijft onderscheiden, is de nauwe band die Gallab heeft met zijn land van herkomst: Sudan. De tegendraadse afrobeats liggen bij zijn liedjes altijd op de loer. Intrigerend voor de liefhebber, maar toegankelijk genoeg voor de neutrale bezoeker, op het podium is Sinkane een gewaarwording voor iedereen. Niet missen!

vrijdag 28 november 2014
Jett Rebel (uitverkocht)
3FM Presents
Locatie: Maassilo
klinkt als: Jett Rebel's Tour D'Amour

Hij is nu al een van de grootste entertainers die we in tijden hebben gezien: de clubs en festivals momenteel doorkruisend als een op hol geslagen komeet, elk podium achterlatend in een smeulende, met glitters doorspekte walm. Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, is wat je noemt een echte muziekomnivoor: funk, glamrock, eighties pop, soul, rock'n roll, disco….you name it, hij absorbeert het als een spons. Tel daar zijn androgene looks, charisma, attitude en intense podiumperikelen bij op en je hebt een superster. Bovenal is Rebel een muzikaal wonderkind die zo'n beetje elke sound en melodie eigen kan maken: de EP's Venus en Mars zijn eigenhandig door hem ingespeeld en geproduceerd. Na zijn zegetocht op Pinkpop zal hij nu ook de grotere zalen inpakken: in mei stond hij nog in een uitverkocht Rotown, nu mag hij de Maassilo veroveren met zijn doldwaze, verbluffende muziekcarrousel. Spektakel gegarandeerd! LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

donderdag 04 december 2014
Wampire
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Of Montreal, Ariel Pink, MGMT, Temples

Wampire uit Portland, Oregon begon in 2007 als grappig huiskamerproject van Eric Phipps en Rocky Tinder. Deze twee beroepsslackers hebben nu inmiddels een vijfkoppige liveband om zich heen verzameld. Het eerste Wampire-album Curiosity namen Phipps en Tinder nog als duo op met Unknown Mortal Orchestra-bassist Jacob Portrait. Deze plaat klinkt alsof je de kleurrijke indiepop van MGMT en Of Montreal in een schimmig horrorthema zet. Op het onlangs uitgekomen Bazaar wordt de gehele band in het opnameproces betrokken, wat leidt tot een toestroom aan nieuwe invloeden. Het rauwe garage-randje is er helemaal af: Wampire heeft een volmondige popplaat gemaakt waarbij hedendaagse indierock, seventies soft rock, Hall And Oates-pop anthems, glam rock en psychedelica wonderbaarlijk genoeg in elkaar versmelten. Eén ding is nog altijd hetzelfde gebleven sinds 2007, Wampire neemt zichzelf absoluut niet al te serieus. Reden te meer om vanavond al je zorgen thuis te laten en je hier in Rotown door deze freaks te laten verwonderen.

vrijdag 12 december 2014
Blaudzun (uitverkocht)
Locatie: Rotterdamse Schouwburg
klinkt als: 3FM Presents // Woven Hand, Arcade Fire, The Veils

Support: Alexi Lalas // Het vierde album Promises of No Man’s Land van Blaudzun verscheen afgelopen maart, twee jaar na het uitkomen van het internationaal geprezen Heavy Flowers. De daaropvolgende clubtour, inclusief een show in Rotown, was binnen no time uitverkocht. De eerste single en titelsong van het album werd al snel tot 3FM Megahit verkozen en ook gebruikt voor de samenvattingen van de Olympische Winterspelen in 2014 door de NOS. Op zijn vierde plaat klinkt Blaudzun dynamischer dan voorheen, venijniger dan ooit en bozer, niet brozer. De liedjes vroegen erom. Het karakteristieke stemgeluid van Blaudzun is gecombineerd met bombastische drums, elektrische gitaren en analoge synthesizers. De grootse klanken roepen vergelijkingen op met Arcade Fire ten tijde van hun debuutalbum FuneralLET OP! Deze show is in de Rotterdamse Schouwburg (Schouwburgplein 25). 

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Rotterdamse Schouwburg.  

Op dit moment zijn er nog kaarten verkrijgbaar voor shows in 013 (Tilburg) en Paradiso (Amsterdam). Bekijk het tourschema van Blaudzun hier.  

zaterdag 13 december 2014
Jungle By Night
klinkt als: Negenkoppig genreoverstijgend afrofunkfenomeen

De bandleden van Jungle By Night zijn amper de twintig gepasseerd of ze zijn uitgegroeid tot globaal fenomeen. De negenkoppige groep bewerkstelligde hun onderlinge chemie een virtuoos vernuft bij het debuut Hidden, om de muzikale conventies compleet aan de laars te lappen met het genreoverstijgende tweede album The Hunt. Met de afrobeat als fundament verzoent Jungle By Night zo'n beetje alle denkbare stijlen tot een exotisch sausje: funk, psychedelische rock, Arabische muziek, hiphop, jazz. Groundbreaking, zoals ze dat in Amerika zeggen. De winst van een grote lap nieuw muzikaal terrein op The Hunt komt niet zomaar uit de lucht vallen. De bandleden reizen de hele aardkloot over om nieuwe inspiraties en verrijkende ervaringen te ondergaan. Het griezelige is dat de loopbaan van Jungle By Night nog zó pril is, dat terwijl de band ondertussen al behoorlijk wat bagage heeft meegenomen. Als live act krijgt Jungle By Night met gemak het publiek in de grootste festivaltenten op de knieën. Deze tour de force in het knusse Rotown betekent zonder twijfel een adembenemend feestje. 

dinsdag 16 december 2014
Novastar
Support: High Hi
Locatie: Maassilo
klinkt als: Inside 2014 Tour // Popsongs van de bovenste plank

De langst meedraaiende Belgische muzikant? Dat zou zomaar Novastar kunnen zijn. Joost Zweegers scoorde in 1999, ver voordat iemand ooit van Triggerfinger had gehoord, zijn eerste hit met Wrong. En anno 2014, lang na het verscheiden van tijdgenoten als K’s Choice en Milk Inc., bracht de Nederlandse Belg dit voorjaar doodleuk zijn vierde album uit. Op Inside Outside klinkt wederom de vertrouwde Novastar-sound: grootse refreinen, kraakheldere melodieën en emotionele zang. Bovendien zat niet de minste achter de knoppen: John Leckie, producer van onder andere The Stone Roses, Radiohead en Muse, heeft Zweegers liefde voor Britpop treffend op de plaat gevangen. De shows in Nederland en België waren afgelopen maanden dan ook stuk voor stuk stijf uitverkocht. Maar Novastar is de beroerdste niet en komt terug naar de Nederlandse clubs. Bij de show in de Maassilo vanavond zal de de Leuvense band High Hi het voorprogramma verzorgen. High Hi speelt eclectische indierock in het straatje van The Pixies en schopte het daarmee tot de finale van Humo’s Rock Rally. Zweegers, die jurylid was, was zo gecharmeerd van de band, dat hij ze meteen meenam op tour. LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).


Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met Motel Mozaique en de Maassilo.   

vrijdag 19 december 2014
How To Throw A Christmas Party
Locatie: Maassilo
klinkt als: De Nederlandse Polyphonic Spree in een kerstjasje

Er miste iets tijdens de feestdagen van 2013. Goh, wat zou het zijn geweest? Warempel! Dat was het jaar zonder de befaamde How To Throw A Christmas Party! Het wonderbaarlijke alternatieve kerstcircus, dat begon als hersenspinsel van Lydia van Maurik (Brown Feather Sparrow, Eins Zwei Orchestra), keert dit jaar gelukkig traditiegetrouw terug! Meer dan dertig deelnemende muzikanten gaan komende december ongetwijfeld weer een uiterst bijzonder schouwspel neerzetten. Volgens van Maurik startte How To Throw A Christmas Party met het devies "samen muziek maken is leuker dan tegen elkaar opnemen". Spontaan met zijn allen kerstliedjes opnemen mondt uiteindelijk uit tot een theatraal spektakel in het verlengde van Polyphonic Spree en Sufjan Stevens. Kostuums, bijzondere rekwisieten, kerststallen en natuurlijk de sneeuw. Heel veel sneeuw. Muzikaal is het evenzeer fascinerend. Namen als Blaudzun, Eefje de Visser, Kyteman en The Black Atlantic behoren tot de How To Throw A Christmas Party-alumni. Het is daarom altijd spannend wie er dit jaar meedoen. Deze kerst kan nu al niet meer stuk! Gezien de gigantische belangstelling is het verstandig zo snel mogelijk je kaartje te kopen! LET OP! Dit optreden is in de Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2).

maandag 22 december 2014
Festival Stille Nacht
Met o.a. Finn Andrews (The Veils), Luke Sital-Singh, Jacco Gardner, broeder Dieleman, Sue The Night & Mad About Mountains
klinkt als: Kwaliteitsfestival met singer-songwriters, americana en indiepop

Het reizende winterfestival Stille Nacht slaat voor de allereerste keer haar vleugels uit in Rotterdam. Naast Underground (Lelystad), Effenaar (Eindhoven), zal Rotown dit jaar ook meedoen. De jonge Britse singer-songwriter Luke Sital-Singh, The Veils frontman Finn Andrews, de Nederlandse 60’s psych revelatie Jacco Gardner en Mad About Mountains met haar warme en ingetogen americana zijn de gezamenlijke headliners van het festival. Naast deze gezamenlijke headliners, zal elke stad een eigen line up verzorgen die sterk onderling kan afwijken. Zo zullen Broeder Dieleman en Sue The Night de Rotterdamse editie aan doen. Binnenkort zullen we meer namen bekendmaken. 

Singer-songwriters, americana en indiepop, Stille Nacht verzamelt een rijke mix van kwaliteitsartiesten uit deze genres en zet ze neer in een intieme en warme setting; Arminiuskerk, Paradijskerk en Rotown zijn de locaties waar het festival zal plaatsvinden. Met de kerstdagen om de hoek, en Sinterklaas weer naar huis, zijn dit de ideale dagen voor een avond Stille Nacht. In 2014 was het in Poppodium Underground ontstane festival - dat dit jaar voor de 5e keer plaatsvindt - genomineerd voor een IJzeren Podiumdier als Beste Festival van Nederland, samen met o.a. Le Guess Who en Best Kept Secret. 

Opgelet: Vanaf 16.00 uur kun je bij de Arminiuskerk je ticket omruilen voor een polsbandje waar je toegang hebt tot alle deelnemende locaties. 

zaterdag 10 januari 2015
Fixkes
klinkt als: Droogkomische Vlaamse dialectpop

"Geef mij Groove Is In The Heart en ik begin niet te zagen dat die maar één nummer hadden, ik begin te dansen", relativeert Fixkes-voorman Sam Valkenbergh. In het post-Kvraagetaan tijdperk is Fixkes, na zeven jaar, eindelijk toe aan een nieuw album: Weeral Halfacht. Deze plaat staat wederom bol van droogkomische dialectpopliedjes, die allemaal een bepaalde melancholiek ademen. Het credo van Fixkes anno 2014 luid: minder "kleine schattige liedjes" en "meer garage". Die nieuwe Kvraagetaan zit er dan niet tussen, Fixkes gaat met een nieuw bevattingsvermogen nog slimmer de diepte in: liedjes met lach en traan, zonder de geestige banaliteiten op te offeren. Sterker nog, de terugkeer van Fixkes is een feestje an sich. De tafels en stoelen kunnen worden geruimd. En om die hamvraag te beantwoorden: ze spelen Kvraagetaan naar verluid nog steeds.

donderdag 15 januari 2015
Jan Jaap van der Wal
klinkt als: Stand up comedy in een intieme zaal

Ja, je leest het goed. Het enfant terrible van de Nederlandse stand-up comedy op de planken van Rotown. Jan Jaap van der Wal gooit het bij zijn nieuwe solovoorstelling over een andere boeg. Na een aantal try-outs afgelopen voorjaar, speelt hij Dystopia in vijftien Nederlandse poptempels. Geen grote schouwburgen, geen camera’s, geen uitgebreid licht en geluid, alleen maar een spot, een microfoon en het publiek heel dichtbij. Van Der Wal werd bij het grote publiek bekend als teamcaptain in Dit Was Het Nieuws. Al in 1997 trad hij als jongste lid ooit toe tot de Comedytrain, waar hij sinds 2006 artistiek leider is. Hij maakte tot nu toe negen solovoorstellingen, waaronder twee oudejaarsconferences. In nummer tien Dystopia plaatst hij vraagtekens bij het nut van de informatiesamenleving. Waarom zou je alles van iedereen willen weten? Waarom zou je beslissingen laten nemen door mensen waar je totaal geen vertrouwen in hebt? Wie hier het antwoord op wil weten, moet zorgen dat hij er vanavond in Rotown bij is.

zondag 25 januari 2015
De Staat
Presents Vinticious Versions
klinkt als: De Staat in een geheel nieuw jasje

Het Nijmeegse De Staat breekt in 2008 door met hun catchy gitaarrock, gekenmerkt door de inventief op stoner-leunende grooves. Inmiddels drie albums verder, met het vorig jaar uitgebrachte I_CON als laatste voetnoot, is De Staat uitgegroeid tot een van de beste livegroepen die Nederland rijk is. Torre Florim en zijn vrienden hebben nog altijd oor voor pakkende songs, maar de band omarmt meer invloeden en stijlen dan ooit tevoren. De nieuwe EP Vinticious Versions onderstreept dit nog eens nader: De Staat kleedt nummers uit eigen repertoire in een geheel ander jasje, zij het old school hip-hop, reggae, surf rock, en ja, zelfs George Baker! De komende tour zal De Staat deze 'remixversies' ook op de podia gestalte geven. We zijn reteblij dat Rotown niet wordt overgeslagen. Vanavond zien we De Staat  dus zoals we ze nog nooit eerder zagen. Zorg dus dat je snel kaartjes hebt, want naar verwachting zal deze unieke show uitverkopen!

zaterdag 14 februari 2015
Hiss Golden Messenger
klinkt als: Wilco, Phosphorescent, Megafaun

De uit Durham, North Carolina-afkomstige MC Taylor keerde in een ver verleden zijn hardcoreroots de rug toe om met Amerikaanse folkmuziek diepere emoties en songmaterie te verkennen. Onder zijn alias Hiss Golden Messenger heeft hij al vier albums op zak, met het dit jaar uitgebrachte Lateness of Dancers als laatste wapenfeit. Waar Taylor op zijn eerste drie platen een glas-half-leeg gevoel bevecht, laat hij zich op het nieuwe album op de vloer leiden met een glas-half-vol kwintessens. De demonen zijn er nog altijd, maar de zon breekt nu eindelijk door. De folk en alt.country-songs uit Taylors pen ademen een warme soulvolle gloed, die je doet smachten naar een eindeloze treinreis door de streken. Muziek met een groot gouden hart.

maandag 16 februari 2015
Viet Cong
Subbacultcha! Presents
klinkt als: Deerhunter, Guided By Voices, Television

Canada lijkt tegenwoordig een tsunami aan spannende gitaarbands te leveren. Gelukkig heeft Rotown de vinger stevig op de pols: het viertal Viet Cong uit Calgary bijvoorbeeld, die reeds hun debuutplaat hebben aangekondigd. In 2012 begon Viet Cong als project van ex-Women leden Matt Flegel en Mike Wallace, Danny Christiansen en Monty Munro (Chad Vangaalen). Op de eerste release, de EP Cassette, hoor je een overvloed aan bekende geluiden: de catchy lo-fi rock van Guided By Voices, de dreampunk van Deerhunter, de gerafelde art-rock van Television. Toch klinkt Viet Cong tegelijkertijd als geen van deze bands, en dat is bijzonder knap. Muziek die nerveus kraakt en siddert, als een duveltje uit een doos springt met een verrassend pakkende melodie, of juist walmt in een mistige noisetrip. 

donderdag 19 maart 2015
Roosbeef
klinkt als: Dwarse nederpop met nieuw album

Hoewel er de laatste jaren veel Nederlandstalige zangeressen zijn ontsproten met vernuftige tongval, blijft (de inmiddels in Antwerpen woonachtige) Roos Rebergen toch een zeldzaam geval. Ze is een van de weinige muzikanten wier muziek een directe afspiegeling is van haar persoonlijkheid. Haar dwarse ambachtelijke liedjes zitten vol melancholiek en geestige hersenspinsels, met het vallen en opstaan, het verwerken, de liefde en het leven als belangrijke thema's. Terwijl haar band Roosbeef muzikaal steeds dynamischer en spannender blijft worden, bewaren Rebergens liedjes die typisch kneuterige charme. Rebergen is door de jaren heen steeds zelfbewuster gaan schrijven, en dat vertaalt zich knap uit naar het podium. Die muzikale ontwikkeling is terug te horen op het derde album KALF, dat in februari verschijnt. Tom Pintens is wederom van de partij, met als belangrijke aanwinst multitalent Tijs Delbeke (Sir Yes Sir). Vanavond zal Roosbeef na drie jaar afwezigheid terugkeren in Rotown, met ongetwijfeld nieuwe verrassingen in petto. Gezien het vorige concert op de Nieuwe Binnenweg in rap tempo uitverkocht raakte, is het verstandig zo snel mogelijk kaartjes te kopen!